Quantcast

Ο απόλυτος οδηγός σου για τη διαφορά ανάμεσα σε οργανικά, vegan και φυσικά προϊόντα

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Είναι όντως vegan το κραγιόν σου; Πώς θα καταλάβεις πραγματικά αν η περιποίηση της επιδερμίδας σου είναι βιολογική ή όχι; Η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της λίστας συστατικών της αγαπημένης περιποίησης της επιδερμίδας σουμπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη. Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις τι συμβαίνει με τα καλλυντικά θα σου δώσω παρακάτω 2-3 βασικές γνώσεις για να σε κατευθυνουν στις επόμενες αγορές σου.

Ξεκινάμε με το ότι δεν υπάρχει νομική απαίτηση για την επισήμανση ενός προϊόντος ως φυσικό, οργανικό ή vegan. Η μόνη νομική απαίτηση είναι η λίστα συστατικών σύμφωνα με το παγκόσμιο πρότυπο του INCI (International Nomendature of Cosmetic Ingredients). Τα συστατικά αναγράφονται από το υψηλότερο έως το χαμηλότερο ποσοστό, ενώ τα συστατικά κάτω του 1% μπορούν να αναγραφούν με οποιαδήποτε σειρά. Ωστόσο, τα ονόματα δεν αναφέρονται απαραίτητα στην πιο κοινή τους μορφή – για παράδειγμα, το νερό αναφέρεται ως aqua, που είναι η επιστημονική του ονομασία.

Έπειτα, υπάρχει ο ολοκαίνουργιος Οδηγός Θετικής Ομορφιάς Planet, ο οποίος έχει συνταχθεί από τον Συνασπισμό Sustainable Beauty του The British Beauty Council και περιέχει έναν οριστικό βιομηχανικό οδηγό που περιλαμβάνει εύπεπτες πληροφορίες για να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο πράσινες επιλογές ομορφιάς με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Οργανικά Προϊόντα

Τα προϊόντα χρειάζεται μόνο να περιέχουν ένα μικρό ποσοστό οργανικών συστατικών για να χαρακτηριστούν ως οργανικά. Ναι αλήθεια! Έτσι, ο πιο ξεκάθαρος τρόπος για να κατανοήσεις τα οργανικά διαπιστευτήρια ενός προϊόντος είναι να ελέγχεις πάντα την ετικέτα και να προσέχεις το λογότυπο Soil Association Organic. Αυτό πιστοποιεί ότι τα προϊόντα προέρχονται και κατασκευάζονται με αειφόρα συστατικά βιολογικής εκτροφής και δεν δοκιμάζονται σε ζώα, χωρίς σκληρά χημικά, νανοσωματίδια, parabens, συνθετικές βαφές και τεχνητά αρώματα.

Φυσικά Προϊόντα

Συχνά η πιο υπερβολικά χρησιμοποιούμενη περιγραφή στην ομορφιά, ένα προϊόν μπορεί να περιγραφεί ως φυσικό, ακόμα κι αν περιέχει μόνο 1% φυσικά συστατικά, φυτικής προέλευσης ή μεταλλικά συστατικά. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθειςακριβώς τι περιέχει η φόρμουλα είναι να ελέγξεις τη λίστα συστατικών. Σε ένα φυσικό προϊόν, θα περιμένεις τα βοτανικά από πάνω και τυχόν συνθετικά συστατικά πιο κοντά στο κάτω μέρος. Τα φυσικά εκχυλίσματα θα ονομαστούν σύμφωνα με την επιστημονική ή λατινική τους ονομασία, γι’ αυτό έλεγξε ένα καλλυντικό λεξικό εάν δεν είσαι σίγουρη. Τα περισσότερα προϊόντα απαιτούν κάποιο επίπεδο συντηρητικών που είναι συχνά συνθετικά. Τα 100% φυσικά προϊόντα θα έχουν σημαντικά μικρότερη διάρκεια ζωής.

Vegan Προϊόντα

Και πάλι, δεν υπάρχει νομικός κανονισμός για ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται ως vegan, επομένως έλεγξε τα διαπιστευτήρια της μάρκας για να αξιολογήσεις τις αξίες τους. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να διασφαλίσεις ότι τα προϊόντα είναι vegan είναι να αναζητήσεις το λογότυπο της Vegan Society. Πιστοποιεί ότι τα προϊόντα δεν περιέχουν ζωικά εκχυλίσματα ή ζωικά υποπροϊόντα στα συστατικά ή στη διαδικασία παρασκευής. Επίσης, ότι τα προϊόντα και τα συστατικά δεν έχουν ποτέ δοκιμαστεί σε ζώα.

Ένα άλλο λογότυπο που πρέπει να προσέξεις για να βεβαιωθείς ότι τα προϊόντα σου είναι cruelty-free είναι το λογότυπο Leaping Bunny. Είναι το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο που εγγυάται ότι δεν πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε ζώα κατά την ανάπτυξη του προϊόντος. Η νομοθεσία της ΕΕ έχει αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τις δοκιμές σε ζώα, ενώ η Κίνα το απαιτεί από το νόμο, επομένως όλα τα προϊόντα που πωλούνται εκεί θα έχουν δοκιμαστεί αυτόματα σε ζώα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα προϊόν με την ένδειξη «vegan» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρησιμοποιούνται βοτανικά υποκατάστατα στη θέση των συστατικών που προέρχονται από ζώα. Μπορούν να περιλαμβάνουν συνθετικά συστατικά που παρασκευάζονται σε εργαστήριο.

Μερικά κοινά συστατικά καλλυντικών που προέρχονται από ζωικές πηγές περιλαμβάνουν γλυκερίνη, κολλαγόνο, ζελατίνη, ρετινόλη. Η Vegan Society συνιστά επίσης την αποφυγή συστατικών – μαργαριτάρι, μετάξι, τζελ σαλιγκαριού, πρωτεΐνη γάλακτος, cochineal (E120), λίπος, λανολίνη, εκτός εάν προσδιορίζεται ότι είναι κατασκευασμένα από συνθετική προέλευση.

Photos: Istock

Δείτε ακόμη: Καλλυντικά προϊόντα που λειτουργούν σαν υπερτροφή για το δέρμα σου!

Δείτε ακόμη: Πρόβλημα κυτταρίτιδας; Αυτά είναι τα κατάλληλα προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από αυτήν!

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τips για ένα υγιές δέρμα χωρίς να ξοδέψεις χρήματα!

Όλοι θέλουν ένα λαμπερό και αψεγάδιαστο δέρμα! Αλλά για τους περισσότερους από εμάς είναι δύσκολο να φτάσουμε εκεί, ειδικά όταν έχεις δερματικές παθήσεις όπως...

Πώς να “σώσεις” το κουρασμένο δέρμα σου μετά το ξενύχτι!

Το αλκοόλ είναι ένα διουρητικό που σημαίνει ότι προκαλεί μεγάλη αφυδάτωση για το δέρμα σου. Αποσύρει το νερό από το σώμα σου και σε...

“Skincare brushes”: Ο νέος τρόπος για να εφαρμόσεις σωστά τα προϊόντα περιποίησης!

Η Kylie Jenner ήταν η πρώτη που υποστήριξε την χρήση των "skincare brushes" σ' ένα viral βίντεο πριν από μερικά χρόνια. Ενώ η εφαρμογή...

2+1 ” χρυσά” tips για νεανικό βλέμμα χωρίς χειρουργική επέμβαση!

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια και τα "πεσμένα" βλέφαρα είναι οι δύο λόγοι που δείχνεις κουρασμένη -και ίσως μεγαλύτερη-. Τις περισσότερες φορές οφείλεται...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...