Quantcast

10 τρόποι για να κερδίσεις χρόνο στην καθημερινότητα σου

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Όλοι χρειαζόμαστε περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα και όλοι τις σπαταλάμε!

Έλα να παλέψουμε μαζί στην μάχη με τον χρόνο με τις ακόλουθες απλές λύσεις:

  1. Μην δέχεσαι στα mail σου όλες τις διαφημίσεις, κάθε μέρα λαμβάνεις διαφημιστικά mail, που -ειδικά αν προέρχονται από επιχειρήσεις άσχετες με τις ανάγκες σου- σου τρώνε χρόνο. Ακόμα και αν τα σβήνεις, γεμίζει το inbox σου με μηνύματα που στην πραγματικότητα δεν σε ενδιαφέρουν και σου τραβάνε την προσοχή από τα σημαντικά!
  2. Βάζε προτεραιότητες. Ακόμα και αν έχεις άπειρες εκκρεμότητες, εστίασε στις πιο επείγουσες ή τις πιο ουσιαστικές που δεν χωράνε αναβολή. Αν έχεις στο μυαλό σου δεκάδες προβλήματα, πελαγώνεις και δεν κάνεις τίποτα εντέλει. Ένα θέμα τη φορά.
  3. Μην κάνεις τα πάντα εσύ. Μην ντρέπεσαι να μοιράζεις δουλειές και στους άλλους. Στο σπίτι ή στην δουλειά. Δεν είσαι υπερήρωας. Όσες δουλειές στο σπίτι μπορούν και άλλοι να τις αναλάβουν, ανάθεσέ τες. Η μετάθεση ευθυνών στους άλλους δεν είναι κακή επιλογή, εφόσον μπορούν να τις φέρουν εις πέρας. Μην δεχτείς χωρίς λόγο την γκρίνια τους όμως. Εξηγήσου με ευγενικό τρόπο πως προκειμένου να είσαι αποδοτική, χρειάζεσαι τη βοήθεια τους. Έμπρακτα. Ίσως εκπλαγείς από την προθυμία των συναδέλφων ή του συντρόφου σου.

*Ακόμα θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία που βοηθούσα τη μητέρα μου σε κάποιες δουλίτσες του σπιτιού. (δίπλωνα τα ρούχα που είχαν στεγνώσει στην απλώστρα και δεν χρειάζονταν σίδερο,  έβρισκα τα ταίρια στις καλτσούλες, μάζευα το τραπέζι.) Δεν έπαθα τίποτα που βοηθούσα τη νοικοκυρά με απλά πραγματάκια και της γλίτωνα λίγο χρόνο… Εκείνη την ώρα μιλάγαμε κιόλας ενώ συνήθως έπλενε τα πιάτα. Της έλεγα πως πήγε το σχολείο και παράλληλα με τις καθημερινές δουλίτσες με άκουγε και την άκουγα!*

  1. Μάθε να λες όχι. Μην αναλαμβάνεις καινούριες ασχολίες που δεν χωράνε στο πρόγραμμα σου. Είναι τέλειο να θες να βοηθήσεις τον αδερφό σου ή την φίλη σου αλλά καμιά φορά απλά δεν μπορείς. «Με συγχωρείς αλλά δεν προλαβαίνω δυστυχώς». 6 λεξούλες. Ξηγημένες. Αληθινές.
  2. Μίλα στο τηλέφωνο με ασύρματα ακουστικά. Με αυτό τον τρόπο, έχεις τα χέρια σου εντελώς ελεύθερα και παράλληλα διεκπεραιώνεις κάτι που θα έκανες έτσι κι αλλιώς βάσει προγράμματος (πχ συγυρίζεις, φτιάχνεις τα νύχια σου, περπατάς) και μιλάς είτε για τη δουλειά είτε με τους αγαπημένους σου.
  3. Μην σκέφτεσαι και ξανασκέφτεσαι όσους ή όσα σε πλήγωσαν. Χάνεις χρόνο! Χάνεις πολύτιμες στιγμές τώρα. Μην αφήνεις αρνητικές σκέψεις να σε κατακλύζουν. Συγχώρεσε και προχώρα μπροστά.
  4. Μην κάνεις σενάρια για το «τι θα κάνω αν στραβώσει…»

Πολλές φορές συζητάω με φίλους υποθετικά σενάρια για το τί θα συμβεί αν κάτι δεν πάει καλά. Έμαθα με τον καιρό ότι αυτές οι συζητήσεις είναι χάσιμο χρόνου. Αφήνεις πρώτα να έρθει το πρόβλημα για να το λύσεις, δεν πας να το λύσεις προκαταβολικά, πολύ απλά γιατί μπορεί να μην προκύψει ποτέ!

Επίσης: ας είμαστε και λίγο αισιόδοξοι. Δεν θα πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει..!

  1. Μη φοβάσαι να ζήσεις με τους δικούς σου όρους. Σκέψου πόσοι άνθρωποι κοιτάνε πίσω μετανιώνοντας για όσα δεν έκαναν. Για όσα δεν τόλμησαν. Για όσα δεν προσπάθησαν να αλλάξουν. Ο φόβος σου τρώει χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χρόνος φεύγει γοργά μέσα από τα χέρια σου, μέχρι να είναι πολύ αργά. Ο φόβος είναι μόνο ένα συναίσθημα, όχι η αλήθεια, η πραγματικότητα. Άδραξε τη μέρα. Παλιό αλλά διαχρονικό. Μη γίνεις η γιαγιά που μετανιώνει για όσα δεν έκανε στη ζωή της. Γίνε η γιαγιά που λέει: «Είμαι χορτάτη».
  2. Μην ξεχνιέσαι στα social. Είναι και ψυχαγωγία, είναι και ενημέρωση, είναι και λίγο κουτσομπολιό. Ναι, θα μπεις και θα χαζέψεις. Όχι αλόγιστα όμως. Έχεις και τη δική σου ζωή που πρέπει να φροντίσεις. Τα ίδια ισχύουν για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
  3. Τέλος, χρησιμοποίησε την τεχνολογία προς όφελος σου. Τα γρήγορα προγράμματα στα πλυντήρια, την γρηγορότερη διαδρομή που θα σου βγάλει το ρολόι σου για να ξέρεις τι ώρα είναι. Στον τοίχο ή στο χέρι.

Το πως περνάμε τον χρόνο μας καθορίζει και το ποιοι είμαστε. Σκέψου με ποιους τον περνάς και πώς. Σκέψου και διάλεξε.

Xxx

Κατερίνα

ΥΓ: Α! Πόσες ώρες από τη ζωή σου έχεις σπαταλήσει ψάχνοντας τα κλειδιά σου;

Βάλε ακριβώς στην είσοδο του σπιτιού σου ένα διακοσμητικό μπολάκι και μηχανικά να τοποθετείς πάντα -μα πάντα- εκεί τα κλειδιά. Δεν θα τα ξαναψάξεις ποτέ!

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Γερονικολού: “Πήγα στη Μιμή Ντενίση και μου είπε ότι είχε κλείσει για τον ρόλο τη Βάσω Λασκαράκη”

Καλεσμένη στην εκπομπή «Ελένη» το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκε η Κατερίνα Γερονικολού, η οποία παραχώρησε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στην Ελένη Μενεγάκη. Μεταξύ άλλων...

Η on camera αμηχανία της Κατερίνας Γερονικολού: “Τώρα αυτό με φέρνει σε δύσκολη θέση…”

Δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες έκανε η Κατερίνα Γερονικολού, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας “Κουραμπιέδες από χιόνι” που πρωταγωνιστεί. Μια από τις ερωτήσεις που δέχτηκε η...

Βάσω Λασκαράκη: Η σχέση με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη και το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη Κατερίνα Γερονικολού

Μια εκ βαθέων συνέντευξη στο περιοδικό “ΟΚ!” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Πράσινο έδωσε η Βάσω Λασκαράκη. Η γνωστή ηθοποιός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον πρώην σύζυγό της, Γιάννη...

Κατερίνα Γερονικολού: Η εξομολόγηση για τον θάνατο του πατέρα της! “Σαν σήμερα έφυγε…”

Καλεσμένη στην εκπομπή "Στούντιο 4" ήταν η Κατερίνα Γερονικολού και μεταξύ άλλων μίλησε για την απώλεια του πατέρα της. «Έχουν περάσει πολλά χρόνια και σαν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...