Quantcast

20 tips για αποδοτικό διάβασμα. (Μάθε από μία ψυχαναγκαστική)

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Νόμιζα ότι μετά τις πανελλήνιες θα τελείωνε το διάβασμα. Κι όμως συνέχισε στο Πανεπιστήμιο και ύστερα συνέχισε με το καθημερινό διάβασμα των ρόλων. Κατέληξα λοιπόν σε 20 βασικούς κανόνες που κάνουν τη διαφορά!

Δεν έχει σημασία αν είσαι «καλός ή «κακός» μαθητής , αφοσιωμένος ή τεμπελάκος, το βασικό είναι πως όταν η ώρα της μάχης έχει φτάσει, πρέπει «να πιάσουμε τα όπλα». Το κυνήγι των ονείρων σου θέλει τρόπο -ΚΑΙ λίγο κόπο, ναι! Από κάτω θα βρεις απλές λύσεις για καλύτερα αποτελέσματα στο διάβασμα σου.

Τα όπλα σου για τη μάχη:

1) Όλα ξεκινούν από την καλή διατροφή. Το μυαλό θέλει τα σωστά καύσιμα για να λειτουργεί στο μέγιστο- μη το υποτιμάς αυτό.

2) Πίνε νερό. Δεν θέλεις οι σημαντικές μέρες που διανύεις να σε βρουν αφυδατωμένη.

3) Να τρως αργά, με ηρεμία. Φέρσου την ώρα του φαγητού σαν να μη σε πιέζει ο χρόνος. Έτσι χαλαρώνεις κιόλας και δεν το παρακάνεις και με τις ποσότητες.

4) Πολλά και μικρά γεύματα. Έτσι δίνεις συνεχώς από λίγη ενέργεια στον οργανισμό σου.

5) Ρώτα τον γιατρό σου ποιες βιταμίνες σου συστήνει για συγκέντρωση, τόνωση και ενίσχυση της μνήμης.

6) Power Naps. Το λένε έτσι, κι έχουν δίκιο. Ένας 20λεπτος ύπνος μια ή δύο φορές κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου διαβάσματος σου καθαρίζει το μυαλό. Και μετά κάνεις δυναμική επανεκκίνηση.

7) Βρες καλό φως. Φυσικό ή τεχνητό, αλλά καλό. Δεν πρέπει να προσπαθείς για να δεις, έτσι θα κουράζεσαι περισσότερο.

8) Φτιάξε το χώρο που διαβάζεις. Τακτοποίησε τον , τοποθέτησε όλα όσα χρειάζεσαι για να μην σηκώνεσαι κάθε τρεις και λίγο από την καρέκλα σου. (ένα ποτήρι νερό, χαρτομάντηλα, σημειωματάριο, όλες τις απαραίτητες σημειώσεις και ότι άλλο εσύ κρίνεις)

9) Να βρίσκεσαι αν είναι δυνατόν χωρίς κινητό, ή να είναι στο αθόρυβο. Δεν μπορείς να φανταστείς τί αντιπερισπασμός είναι και πόσο χρόνο σου στερεί από το διάβασμα σου. Τα social είναι πειρασμός και σε αποσπούν…

10) Ζήτα ησυχία από τους γύρω σου. Δεν είναι κακό, ούτε είσαι περίεργη αν διεκδικήσεις ένα ήσυχο περιβάλλον για τις ώρες που μελετάς. Το δικαιούσαι.

11) Όποτε νιώσεις να πιάνεσαι ή να μουδιάζεις κάνε λίγο stretching. Πίστεψε με, θα νιώσεις καινούρια.

12) Εντόπισε τις ώρες που το μυαλό σου λειτουργεί καλύτερα. Για μένα είναι οι πολύ πρωινές, που το μυαλό είναι φρέσκο και ξεκούραστο. Άλλοι λειτουργούν καλύτερα το βράδυ που όλοι κοιμούνται και υπάρχει πολλή ησυχία , εγώ προτιμώ το φυσικό φως και το καφεδάκι μου πουρνό πουρνό.

13) Αέριζε συχνά τον χώρο σου. Ο καθαρός αέρας είναι must.

14) Μην έρχεσαι σε επαφή με άτομα που σου προκαλούν στρες και ανασφάλεια. Είναι η στιγμή που χρειάζεσαι θετικούς, ευχάριστους ανθρώπους ή άτομα που περνάνε το ίδιο με σένα και σε καταλαβαίνουν.

15) Αν έχεις την ευχέρεια με κάποιον από το σπίτι, ζήτησέ του λίγο μασαζάκι. Χρειαζόμαστε pampering σε τέτοιες περιόδους άγχους.

16) Ζήτα βοήθεια! Δεν είναι ντροπή. Λύσε ΟΛΕΣ σου τις απορίες τώρα. Από τον καθηγητή, τον συμμαθητή, τον συνάδελφο, τον προϊστάμενο σου. Αυτό είναι κομβικό κλειδί για την επιτυχία.

17) Βάζε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ στόχους ανά ημέρα. Πχ σήμερα θα ασχοληθώ με αυτά τα κεφάλαια ή με τις τάδε σελίδες. Βάζε εφικτούς στόχους αλλά όχι μικρούς.

18) Χρησιμοποίησε το χαρτί και το μολύβι για να μάθεις. Όταν γράφεις κάτι σημαντικό, «περνάει» στον εγκέφαλο σου πολύ πιο αποτελεσματικά. Όσα γράφεις εντυπώνονται καλύτερα. Οι δικές σου σημειώσεις και τα δικά σου πινακάκια μπορούν να σε βοηθήσουν περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι.

19) Κάνε μια γρήγορη επανάληψη όσων μελέτησες μέσα στη μέρα. Αυτή η μισάωρη επανάληψη κάνει θαύματα! Σου τακτοποιεί στο κεφάλι-μέσα σε πολύ λίγο χρόνο-όλη την πληροφορία που το μυαλό σου επεξεργάστηκε!

20) Last but not least, επιβράβευε τον εαυτό σου! Κάνε του ένα μικρό δωράκι για την προσπάθεια που καταβάλλει. Πες στον εαυτό σου «μπράβο, σήμερα τα πήγες καλά». Και κέρασε τον εαυτό σου ένα παγωτάκι! (για μένα το παγωτό, για σένα μπορεί να είναι το τηλεφώνημα με την κολλητή σου ή μια βολτίτσα)

Καλή επιτυχία σε όσα ονειρεύεσαι!
Xxx
Κατερίνα

ΥΓ: Α και κάτι τελευταίο που δεν πρέπει να ξεχνάς: Μη φοβάσαι να αφοσιωθείς. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρεις τώρα, θα συμβεί αύριο. Είναι όμορφο να αφιερώνεσαι σε ένα στόχο. Στον δικό σου στόχο.

 

Photo credits: PapadakisPress / Istock Photos

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζαχαρούλα: Η ιστορία πίσω από το ρόλο

5 χρόνια στο θέατρο (σε δύο έργα) και τώρα σε 1 ταινία. Πως είναι να υποδύεσαι ένα ρόλο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Το...

Ποια βιβλία λάτρεψα φέτος;

Έρχονται οι γιορτές και οι διακοπές! Αγοράζουμε δωράκια και έχουμε επιτέλους λίγο χρόνο για τον εαυτό μας! Τα βιβλία είναι ένα διαχρονικό δώρο. Μένουν για...

Τι θα πετάξουμε σήμερα; (Η νέα τάση του μινιμαλισμού)

Για να ανοίξεις τα φτερά σου και να «πετάξεις» , πρέπει να πετάξεις. Στα σκουπίδια. Να ξεφορτωθείς δηλαδή. Άδειασε το μυαλό σου και το σπίτι σου...

Άγχος; Κατατρόπωσέ το με 15+1 κινήσεις ματ!

Τώρα που οι υποχρεώσεις του χειμώνα έχουν χτυπήσει κόκκινο, το στρες και η ανησυχία για τα καθημερινά επέστρεψαν και μας απαγορεύουν να χαρούμε τη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα Στεφανίδου, το οποίο ταιριάζει και σε ξανθές αλλά και...