Quantcast

Δεν έχεις γίνει μητέρα. Και ξαφνικά…

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Δεν έχεις γίνει μητέρα. Και δεν ξέρεις, αν θέλεις να γίνεις.

Και ξαφνικά όλοι μιλάνε για «σένα». Σε κοιτάνε και μιλάνε για υπογεννητικότητα στην Ελλάδα. Ναι υπάρχει υπογεννητικότητα. Πρόβλημα υπαρκτό και σοβαρό.

Αλλά δεν είναι γυναικείο πρόβλημα.

Οι γυναίκες το μοιραζόμαστε με όλους τους νέους άντρες που δεν ξέρουν αν θέλουν να γίνουν μπαμπάδες.

 Το μοιραζόμαστε με το κράτος που δεν βοηθάει. Είναι ένα πρόβλημα ΟΛΩΝ μας. Το φορτίο δεν βαραίνει μόνο τις πλάτες των γυναικών. Πριν απευθυνθείτε σε μας, δείτε την μεγαλύτερη εικόνα.

-Οι αντιδράσεις στη συζήτηση περί υπογεννητικότητας

Οι νέες γυναίκες χωρίς τέκνα αγχώθηκαν. Κοιτάξαμε φωτογραφίες με γεννητούρια και κοιλιές φουσκωμένες και αναρωτηθήκαμε αν είμαστε πλήρεις. Αν είμαστε ολοκληρωμένες.

Ακόμα περισσότερο ένιωσαν άβολα όσες δεν έχουν σύντροφο, σε μια χρονική συγκυρία που το φλερτ εξαφανίζεται γιατί πλέον πληκτρολογούμε, δεν ερωτευόμαστε.

Και οι κοπέλες που θέλουν να μείνουν έγκυος και δεν τα καταφέρνουν, πρόσθεσαν στο κεφάλι τους μία επιπλέον έγνοια: τι θα πουν οι άλλοι.

-Η ηλικία

Πόσο χρονών είσαι; Η ερώτηση αυτή μετά από ένα σημείο προβληματίζει. Γιατί ναι, υπάρχει ημερομηνία λήξης. Στη μητρότητα. Όχι στη γοητεία, την επιθυμία, τα όνειρα και τις σχέσεις. Και φυσικά, πρέπει να σκεφτείς. Όχι όμως με όλους παρέα. Η σκέψη σου, οι αποφάσεις σου σου ανήκουν. Ναι, και το σώμα σου.

-Η οικονομική κατάσταση

Πως ένα νέο ζευγάρι ελευθερώνεται από τα βάρη μιας οικονομίας σε ύφεση;  Είναι ελεύθερο να ονειρευτεί πολλά παιδιά να τρέχουν στο μικρό σαλόνι του; Να ονειρευτεί να τους προσφέρουν ασφάλεια, μια ζωή με επιλογές; Θα πει κάποιος, «θα τη βρουν τη λύση θέληση να υπάρχει.  Οι παλιοί τι κάνανε;» Και δουλειά πρέπει να υπάρχει όμως. Μια λύση θα ήταν και αυτή. Ένα χέρι βοηθείας. Μέριμνα για να είναι εφικτό, όχι αποστολή για τους λίγους.

-Η κοινωνία

Μην ρωτάτε πότε θα κάνουμε παιδιά. Η ερώτηση βρίσκεται ήδη μέσα μας. Δεν είναι γνήσιο ενδιαφέρον, είναι πίεση. Ξέρουμε ότι υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στη μητρότητα.

Πολλοί φίλοι μας έχουν κάνει εξωσωματικές. Έχουμε κλάψει και έχουμε πανηγυρίσει μαζί τους. Αγαπάμε τα παιδιά. Είμαστε τρυφερές. Δοτικές.  Δεν σταματήσαμε όλες ταυτόχρονα να επιθυμούμε απογόνους.  Απλώς, όλοι και όλες ταυτόχρονα βιώσαμε τις ίδιες συγκυρίες.

-Η αμηχανία

Η αμηχανία των γονιών μας, που δεν ξέρουν τι να ρωτήσουν και πως να το ρωτήσουν για την απόκτηση απογόνων ενώνεται με την περιέργεια των γνωστών και φίλων. (Και των δημοσιογράφων αν σε γνωρίζει το ευρύ κοινό). Πόσες απαντήσεις να συνεχίσουμε να δίνουμε; Πρέπει να σταματήσουν οι ερωτήσεις αυτές. Είναι προσωπικές. Η γέννα απαιτεί αρχικά γονιμότητα και επιπλέον χρήμα, σύντροφο στις περισσότερες περιπτώσεις, ωριμότητα και σθένος. Ψυχικό κατά κύριο λόγο.

-Η επιστημονική πρόταση

Αν τα καταφέρεις και μαζέψεις κάποια χρήματα, υπάρχει μια επιλογή που τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως. Είναι η κατάψυξη ωαρίων. Το έχω ψάξει πολύ και έχω μιλήσει με το γιατρό μου.

Αυτή η λύση σημαίνει ότι θέλω να με βοηθήσω στο μέλλον, θέλω να έχω ανοιχτούς ορίζοντες, θέλω να έχω επιλογή.

Αν μπορέσεις, σε παροτρύνω να το σκεφτείς σοβαρά. Είναι μια διαδικασία σχετικά απλή, όπως έμαθα. Σε καθησυχάζει. Μετά, κάθε χρόνο πληρώνεις ένα σχετικά μικρό ποσό και συντηρείς την ικανότητα σου να γίνεις μανούλα.

-Ο φόβος

Ο φόβος είναι προνόμιο όλων μας. Έχεις σπουδάσει, έχεις αρχίσει να δουλεύεις, θέλεις να χτίσεις την επαγγελματική σου πορεία. Και πως θα αφήσεις τους κόπους ετών για να δημιουργήσεις οικογένεια.

Θεέ μου, πόσες δυσκολίες. Επάγγελμα ή οικογένεια; Και τα δύο;

«Γίνεται. Το έχουν κάνει τόσες γυναίκες.», ακούς. Εσύ όμως που φοβάσαι, είσαι σαν και μένα. Και δεν είσαι μόνη.

Όταν νιώσεις ότι θες να μιλήσεις για αυτό, να είσαι με τους ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν. Όσοι δεν μπορούν να σε κατανοήσουν, βάλε τα όριά σου.

Και γίνε αυτό που χρειάζεσαι. Σήμερα, αύριο, αργότερα.  Μάνα, νοικοκυρά, καριερίστα, σύντροφος, φίλη, όλα τα προηγούμενα, τίποτα από αυτά.

Γίνε ο άνθρωπος των ονείρων σου.

Όσοι σε αγαπάνε άνευ όρων θα είναι στο πλευρό σου για πάντα.

Κατερίνα

(ΥΓ: Μη ξεχνάς και κάτι άλλο. Βάζουμε στόχους. Δεν τους πετυχαίνουμε όλους πάντα. Και δεν πειράζει. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ! )

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Γερονικολού: “Πήγα στη Μιμή Ντενίση και μου είπε ότι είχε κλείσει για τον ρόλο τη Βάσω Λασκαράκη”

Καλεσμένη στην εκπομπή «Ελένη» το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκε η Κατερίνα Γερονικολού, η οποία παραχώρησε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στην Ελένη Μενεγάκη. Μεταξύ άλλων...

Η on camera αμηχανία της Κατερίνας Γερονικολού: “Τώρα αυτό με φέρνει σε δύσκολη θέση…”

Δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες έκανε η Κατερίνα Γερονικολού, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας “Κουραμπιέδες από χιόνι” που πρωταγωνιστεί. Μια από τις ερωτήσεις που δέχτηκε η...

Βάσω Λασκαράκη: Η σχέση με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη και το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη Κατερίνα Γερονικολού

Μια εκ βαθέων συνέντευξη στο περιοδικό “ΟΚ!” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Πράσινο έδωσε η Βάσω Λασκαράκη. Η γνωστή ηθοποιός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον πρώην σύζυγό της, Γιάννη...

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα Στεφανίδου, το οποίο ταιριάζει και σε ξανθές αλλά και...