Quantcast

Φίλες ή ψυχοθεραπεία;

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

H ψυχοθεραπεία έχει γίνει σχεδόν τάση πλέον και έπαψε επιτέλους να είναι ταμπού. Σε σημείο που ένας άνθρωπος όπως εγώ, που δεν έχω κάνει έως τώρα κάποια συνεδρία, να αναρωτιέμαι:

Όταν έχω ένα άλυτο ζήτημα πού να απευθυνθώ: στους φίλους μου ή σε έναν επαγγελματία;

Δεν θα σου πω εννοείται τί να κάνεις, έτσι κι αλλιώς κάθε άνθρωπος έχει άλλες ανάγκες και η ζωή του διαφέρει από των άλλων.

Συγκέντρωσα όμως κάποιες σκέψεις που μπορεί να σου φανούν αληθινά χρήσιμες. Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζω!

Γιατί να απευθυνθώ στους φίλους μου;

  • Γιατί μας ξέρουν καλύτερα από τον καθένα. Οι φίλοι είναι καιρό στη ζωή μας και ξέρουν όλα μας τα μυστικά. (ή σχεδόν όλα!)
  • Γιατί μας νοιάζονται. Μας αγαπάνε και θέλουν το καλό μας. Μιλάμε για τους αληθινούς φίλους, τους κολλητούς, που αγαπάνε την ψυχή μας.
  • Γιατί δεν κοστίζει η βοήθεια τους. Η προσφορά τους, η συμβουλή τους είναι ανιδιοτελής. (…και δωρεάν)
  • Γιατί πολλές φορές η ανάγκη μας είναι μια απλή συζήτηση και η επαφή με τους αγαπημένους μας. Να τα πούμε, με λίγα λόγια απλώς να ξαλαφρώσουμε από τα «βαρίδια» της καθημερινότητας.

Γιατί να ΜΗΝ απευθυνθώ στους φίλους μου;

  • Γιατί κάποια ζητήματα δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Το άγχος, η κατάθλιψη, το πένθος, οι εθισμοί, κάποια τραύματα και ορισμένες σχέσεις δεν ανήκουν στο εύρος των γνώσεων και των δυνατοτήτων τους.
  • Γιατί καμιά φορά δεν θέλουν να μας πληγώσουν με τη σκληρή αλήθεια, ή θα καταφύγουν σε μια συμβουλή που θέλουμε εμείς να ακούσουμε για να νιώσουμε καλύτερα.
  • Γιατί δεν είναι αντικειμενικοί ακριβώς επειδή μας αγαπάνε.
  • Γιατί καμιά φορά δεν είναι εχέμυθοι, όχι αναγκαστικά για λάθος λόγους αλλά από ελαφρότητα ή από έλλειψη κατανόησης.
  • Γιατί δεν ξέρουν τα πάντα για εμάς. Ακόμα κι αν γνωρίζουν όλες μας τις σκέψεις, δεν ξέρουν όλο το ιστορικό μας με λεπτομέρειες που έχουν σημασία.
  • Γιατί δεν υπάρχει πάντα ο απαιτούμενος χρόνος στις φιλικές συναντήσεις για διεξοδική ανάλυση των θεμάτων που υπάρχουν.
  • Γιατί δεν είναι επαγγελματίες, είναι απλοί άνθρωποι με κολλήματα και όρια στις απόψεις τους.

Γιατί να απευθυνθώ σε ειδικό;

  • Γιατί είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες. Έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και εξειδικεύονται στο να βοηθάνε άτομα που χρειάζονται βοήθεια.
  • Γιατί είναι αντικειμενικοί. Είναι το τρίτο μάτι. Δεν εμπλέκονται συναισθηματικά με όσα θα περιγράψεις, επομένως κάθε εισήγησή τους έχει άλλη βαρύτητα.
  • Γιατί θα γίνει μια κουβέντα στοχοπροσηλωμένη σε εσένα και στο πρόβλημα σου. Δεν είναι ένας φιλικός καφές, που θα πηγαίνετε από το ένα θέμα στο άλλο, με διακοπές και παρεμβάσεις.
  • Γιατί υπάρχει ο όρος της εμπιστευτικότητας. Οφείλουν να είναι εχέμυθοι βάσει πρωτοκόλλου.

Γιατί δυσκολεύομαι να απευθυνθώ σε ειδικό;

  • Γιατί μπορεί να είναι αντικειμενικός, αλλά δεν παύει να είναι ένας ξένος, που πρέπει να τον εμπιστευτείς και να του ανοίξεις την καρδιά σου. Δεν είναι εύκολο!
  • Γιατί απαιτούνται αρκετές συνεδρίες και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αν νομίζεις ότι φεύγοντας από το πρώτο ραντεβού θα έχεις βρει απαντήσεις, πλανάσαι. Θέλει χρόνο. Βήμα-βήμα.
  • Συνήθως το κόστος είναι αρκετά υψηλό. Δεν είναι εφικτές οι εβδομαδιαίες συνεδρίες για όλα τα πορτοφόλια.
  • Δεν ταιριάζουν όλοι σε όλους. Χρειάζεται τύχη και ίσως λίγο ψάξιμο για να βρεις τον κατάλληλο επαγγελματία που θα καταφέρει να σε «ξεκλειδώσει».
  • Πολλά άτομα φοβούνται να προχωρήσουν σε αυτή την επένδυση χρόνου και χρήματος. Φοβούνται μήπως δεν καταφέρουν την επιθυμητή λύτρωση από αυτό που τους βασανίζει μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

Συμπέρασμα

Δεν έχω συμβουλές να σου πω, μόνο σκέψεις κάνω. Για αυτό που αντιμετωπίζεις μπορεί να χρειάζεται ένα ποτάκι με τους φίλους σου ή μια εκδρομή στην εξοχή. Ή να θέλει διαφορετική προσέγγιση, ειδική προσοχή και την επιστήμη.

Οι ειδικοί συνδέουν το παρελθόν σου με το παρόν και το μέλλον.

Σε οδηγούν- όταν είναι οι κατάλληλοι για εσένα- στην αυτοβελτίωση και μακάρι στην απελευθέρωση.

Από την άλλη, οι φίλοι είναι πάντα εκεί. Για να γελάσετε, να κουβεντιάσετε, να πείτε τα νέα σας, αλλά και για να ανταλλάξετε πιο βαθυστόχαστες σκέψεις. Οι ουσιαστικές σχέσεις έτσι και αλλιώς, μας εξασφαλίζουν υγεία.

Βρες την υγεία σου με όποιο τρόπο μπορείς.

Κράτα τους φίλους ζωής με όλη σου τη δύναμη. Κι αν χρειάζεσαι μεγαλύτερη ενδυνάμωση προσπάθησε να τη λάβεις από έναν επιστήμονα.

Μείνε συντονισμένος με τον εαυτό σου. Σου αξίζει.

Xxx

Κατερίνα

ΥΓ Μόνο εσύ ξέρεις τί και σε ποιον θα το πεις. Αλλά μίλα… μην το κρατάς μέσα σου.

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Γερονικολού: “Πήγα στη Μιμή Ντενίση και μου είπε ότι είχε κλείσει για τον ρόλο τη Βάσω Λασκαράκη”

Καλεσμένη στην εκπομπή «Ελένη» το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκε η Κατερίνα Γερονικολού, η οποία παραχώρησε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στην Ελένη Μενεγάκη. Μεταξύ άλλων...

Η on camera αμηχανία της Κατερίνας Γερονικολού: “Τώρα αυτό με φέρνει σε δύσκολη θέση…”

Δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες έκανε η Κατερίνα Γερονικολού, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας “Κουραμπιέδες από χιόνι” που πρωταγωνιστεί. Μια από τις ερωτήσεις που δέχτηκε η...

Βάσω Λασκαράκη: Η σχέση με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη και το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη Κατερίνα Γερονικολού

Μια εκ βαθέων συνέντευξη στο περιοδικό “ΟΚ!” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Πράσινο έδωσε η Βάσω Λασκαράκη. Η γνωστή ηθοποιός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον πρώην σύζυγό της, Γιάννη...

Κατερίνα Γερονικολού: Η εξομολόγηση για τον θάνατο του πατέρα της! “Σαν σήμερα έφυγε…”

Καλεσμένη στην εκπομπή "Στούντιο 4" ήταν η Κατερίνα Γερονικολού και μεταξύ άλλων μίλησε για την απώλεια του πατέρα της. «Έχουν περάσει πολλά χρόνια και σαν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...