Quantcast

Ιμάμ μπαϊλντί, τέλεια γεύση χωρίς τηγάνι!

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Ο ιμάμης… μπαΐλντισε από τη γλύκα και τη νοστιμιά του φαγητού, λέει η παράδοση. Μελιτζάνες ιμαμ μπαϊλντι είναι αυτές, με μπόλικο κρεμμύδι, φρέσκο και ξερό, σκόρδο, μαϊντανό και ώριμες ντομάτες, πώς να αντέξει κι ο ιμάμης…

Όσοι αγαπάμε τις μελιτζάνες, το ιμάμ είναι ένα από τα φαγητά που το καλοκαίρι το τιμούμε δεόντως. Το μεσημέρι, μετά το μπάνιο, με τα αλάτια συχνά πάνω μας, το μαγιό ακόμα φορεμένο, το ιμαμ μπαϊλντι βγαίνει από τον φούρνο φρεσκομαγειρεμένο ή από το ψυγείο δροσερό δροσερό και… κατασπαράσσεται συνοδεία φέτας και φρέσκου ψωμιού.

Η σάρκα της μελιτζάνας είναι τρυφερή, πεντανόστιμη από το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα, αρωματική από τον μαϊντανό και τον δυόσμο.

Παραδοσιακά, το ιμαμ μπαϊλντι απαιτεί οι μελιτζάνες να “περάσουν” από το τηγάνι, και μετά να γεμίσουν με την σάλτσα, πριν μπουν στο φούρνο. Σε αυτήν εδώ τη συνταγή όμως έκανα μια ή μάλλον δύο μικρές “παρασπονδίες”.

Η μία αφορά στο δυόσμο. Η γεύση και το άρωμά του δυόσμου μου αρέσουν τόσο πολύ και είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα με το μαγείρεμα των θερινών ζαρζαβατικών που δεν μπορούσα να μην ρίξω λίγα φυλλαράκια. Εντάξει, δεν ήταν λίγα… ήταν μπόλικα στην πραγματικότητα.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος μας χαρίζουν – μεταξύ άλλων– μελιτζάνες και ζαρζαβατικά γενικότερα σε αφθονία, και σε εξαιρετική ποιότητα αφού είναι στην εποχή τους. Μικρά θαύματα μπορούμε να κάνουμε! Καλά μαγειρέματα!

Υλικά για Ιμάμ μπαϊλντί 

8 τσακώνικες μελιτζάνες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό ματσάκι μαϊντανό
λίγα φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
3 ώριμες ντομάτες
4-5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
200 ml ελαιόλαδο
φέτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Πλένετε τις μελιτζάνες και αφαιρείτε τα κοτσάνια.

Σε μια πλευρά τους, αφαιρείτε με μαχαίρι ή peeler μια λωρίδα από την φλούδα της μελιτζάνας και κάνετε μια βαθιά χαρακιά κατά μήκος.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό και το αφήνετε να πάρει βράση. Ρίχνετε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και ρίχνετε μέσα τις μελιτζάνες. Tις αφήνετε για 5-8 λεπτά περίπου, και συχνά τις βυθίζετε μέσα στο καυτό νερό με μια τρυπητή κουτάλα. Οι μελιτζάνες πρέπει να μαλακώσουν ελαφρά.

Στη συνέχεια, τις βγάζετε και τις αφήνετε να σταθούν πάνω σε χαρτί κουζίνας μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση. Η υφή τους μετά το ζεμάτισμα είναι κάπως μαλακή σάρκα, που ανοίγει εύκολα με τα δάχτυλα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 80 ml ελαιόλαδο, το αφήνετε να ζεσταθεί. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι σε φέτες, το σκόρδο σε λεπτές φετούλες, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε. Προσέχετε να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά, δεν θέλουμε να τηγανίσουμε τα υλικά, αλλά να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτετε τις ντομάτες με κύβους, τη ζάχαρη, αν βάλετε, και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.

Ανακατεύετε καλά, αφήνετε 2-3 λεπτά να μαγειρευτούν και αποσύρετε από τη φωτιά.

Σε ένα ταψί ή πυρέξ αραδιάζετε τις μελιτζάνες, βάζετε τα δάχτυλά σας στη σχισμή που έχετε χαράξει και την ανοίγετε ώστε να σχηματιστεί μια “βαρκούλα” που μέσα θα χωρέσει το μείγμα που έχετε ετοιμάσει.

Με κουτάλι γεμίζετε τις μελιτζάνες.

Όσο μείγμα περισσέψει το ρίχνετε στο ταψί, γύρω από τις μελιτζάνες. Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά και να μελώσουν οι μελιτζάνες.

Αν θέλετε μπορείτε προς το τέλος του ψησίματος, 15 περίπου λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό από τον φούρνο, να ρίξετε θρυμματισμένη φέτα πάνω στις μελιτζάνες.

Εξίσου ωραία πρόταση είναι να προσθέσετε τη φέτα αφού το φαγητό βγει από τον φούρνο.

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή της ημέρας!

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κέικ με φιρίκι Πηλίου και κρέμα

Κέικ με φιρίκι Πηλίου και κρέμα! Υλικά 6 φιρίκια Πηλίου 3 αβγά 130 γρ. ζάχαρη 2 κ.γ. βανίλια υγρή 150 ml ελαιόλαδο 150 ml γάλα 350 γρ. αλεύρι 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γ....

Ψητό λάχανο με τσαλαφούτι

Ψητό λάχανο με τσαλαφούτι! Για το λάχανο 1 μικρό λάχανο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. βούτυρο 1/2 κ.γ. πάπρικα 1 σκελίδα σκόρδο Ξύσμα από 1/2 λεμόνι 3 κλωνάρια θυμάρι Αλάτι Πιπέρι Για σερβίρισμα 200 γρ. τσαλαφούτι 1...

Ρολό με κρέμα από ακτινίδιο Πιερίας

Ρολό με κρέμα από ακτινίδιο Πιερίας! Για την κρέμα 2 κούπες γάλα 1/2 κούπα ζάχαρη 1/2 κούπα αλεύρι 2 κ.σ. βούτυρο 1 κ.γ. βανίλια υγρή Για τη γέμιση 1,1/2 κούπα κρέμα γάλακτος 3...

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ετοιμάζει παστιτσάδα με κοτόπουλο

Παστιτσάδα με κοτόπουλο από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο! Υλικά: 1 κοτόπουλο 1 πακέτο χοντρά μακαρίνια 2 μεγάλα κρεμμύδια 50 ml ξίδι 200 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί 300 γρ ντοματίνια κονκασέ 300 γρ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα Στεφανίδου, το οποίο ταιριάζει και σε ξανθές αλλά και...