Είναι ιδιαίτερα σύνηθες να προσπαθούμε να κάνουμε κάποια αλλαγή στη ζωή μας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις διατροφικές μας συνήθειες.
Ακόμη περισσότερα, μετά την πανδημία, το ενδιαφέρον για τη βελτίωση γενικότερα της υγείας του οργανισμου μας, έχει πολλάπλασιαστεί. Μία αλλαγή στις συνήθειές μας τώρα, μπορεί να είναι ευκολότερη από ποτέ.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην υιοθέτηση υγιεινής διατροφής.
1. Βεβαιωθείτε ότι κάθε γεύμα περιλαμβάνει μια πηγή πρωτεΐνης καλής ποιότητας. Προσπαθήστε να μην κάνετε υπερβολές με τους υδατάνθρακες. Προσθέστε αρκετές πηγές πρωτεΐνης, όπως, σόγια, γάλα, πηγμένο γάλα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτό θα εξασφαλίσει κορεσμό και θα σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις καθημερινές ανάγκες σας.
2. Η απορρόφηση σιδήρου από χορτοφαγικές πηγές είναι περιορισμένη, οπότε μπορείτε να την ενισχύσετε συνδυάζοντας μία πλούσια σε σίδηρο τροφή με μια πηγή πηγών βιταμίνης C (φρέσκο chutney, εσπεριδοειδή ή προσθέτοντας χυμό λεμονιού).
3. Μια συνειδητή προσπάθεια να συμπεριληφθούν ορισμένα λαχανικά στην αρχή ενός γεύματος θα διασφαλίσει ότι θα καλύψουμε μεγάλο μέρος των αναγκών μας σε αυτά. Για εκείνους που δεν τους αρέσουν τα λαχανικά, ίσως ένα dip να βοηθήσει στο να τα καταναλώνουν πιο ευχάριστα.
4. Εκτός από τα καρύδια, σπόροι (λινάρι, ηλίανθος κ.λπ.) αξίζουν την προσοχή σας. Παρέχουν επαρκή λίπη ψευδάργυρου, μαγνησίου και ωμέγα-3. Κάντετα μέρος τη καθημερινότητάς σας με το να τα προσθέσετε ως σνακ.
5. Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά και αποφύγετε τα έτοιμα για κατανάλωση, επεξεργασμένα τρόφιμα.
6. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το κεφίρ) είναι επίσης εξαιρετικές προσθήκες στο καθημερινό μενού.