Quantcast

Tα αντιβιοτικά επηρεάζουν την υγεία του εντέρου σε σημαντικό βαθμό!

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Βρισκόμαστε σε μια κουλτούρα όπου φτερνιζόμαστε ή μυρίζουμε κάτι και μετά τρέχουμε αμέσως στον οικογενειακό μας γιατρό.

Αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, δεν είναι όλες οι λοιμώξεις βακτηριακές και τα αντιβιοτικά προορίζονται για τη θεραπεία μόνο οξειών βακτηριακών λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει ότι οι ιογενείς λοιμώξεις (τα πιο κοινά κρυολογήματα, περιπτώσεις γρίπης κ.λπ.) δεν επηρεάζονται από τα αντιβιοτικά.

Στην πραγματικότητα, εκτός κι αν υποφέρουμε πραγματικά από μια άβολη ή επικίνδυνη λοίμωξη που δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με φυσικές, ολιστικές επιλογές, αποφεύγουμε τα αντιβιοτικά πάση θυσία.

Να γιατί:

Το σώμα μας έχει μικροβιώματα

Μικροβιώματα τόσο του δέρματος όσο και του εντέρου. Όταν παίρνουμε έναν ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα όπως ένα αντιβιοτικό, απελευθερώνουμε την κόλαση σε όλα τα βακτήρια στο σώμα μας. Αυτό σημαίνει ότι το έντερο μας υποφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Προκαλέιται αύξηση βάρους!

Δεν πρόκειται μόνο για την μη ισορροπημένη πέψη. Όταν παίρνετε συχνές δόσεις αντιβιοτικών – και σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο μία δόση είναι το μόνο που χρειάζεστε – φαίνεται να παίζουν ρόλο και να έχουν σημαντική επίδραση στην ορμόνη της πείνας του σώματος, που ονομάζεται γκρελίνη. Αυτή η ορμόνη εκκρίνεται κυρίως στην επένδυση του στομάχου. Αυτή η ορμόνη που ζει στο στομάχι δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας να σας κάνει να θέλετε να επιδοθείτε στο φαγητό. Ουσιαστικά, λοιπόν, όταν τα επίπεδα γκρελίνης σας είναι αυξημένα, η ποσότητα του φαγητού και το πόσο συχνά τρώτε αυξάνεται επίσης, προκαλώντας έτσι αύξηση βάρους.

Ενώ αυτή η αύξηση βάρους επηρεάζει απόλυτα τους ενήλικες, οι οποίοι τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το βάρος για λόγους εμφάνισης και υγείας, επηρεάζει επίσης τα παιδιά, κάτι που έχει τις δικές του συνέπειες. Όταν γεννιόμαστε, και στα αναπτυξιακά μας παιδικά χρόνια, γεννάμε και καλλιεργούμε το δικό μας, πολύ μοναδικό μικροβίωμα. Η καλλιέργεια αυτών των ωφέλιμων βακτηρίων διαμορφώνει μεγάλο μέρος του ποιοι είμαστε σήμερα, από άποψη υγείας ή όχι.

Όταν ξεκινάμε τα παιδιά μας με αντιβιοτικά, διαμορφώνουμε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα μικροβιώματά τους και την έλλειψή τους. Ουσιαστικά, το μικροβίωμα που αναπτύσσουμε νωρίς στη ζωή μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται η υγεία και το σώμα μας αργότερα στη ζωή.

Η συχνή λήψη αντιβιοτικών είναι μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί

Το αντιβιοτικό κάνει τα ευκαιριακά βακτήρια  να ευδοκιμήσουν, οδηγώντας σε βλάβη στην επένδυση του εντέρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων από Clostridium difficile, μολύνσεων από ζυμομύκητες και υπερανάπτυξης μυκήτων, από τις οποίες είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε.

Κατανοούμε ότι τα αντιβιοτικά σώζουν ζωές και δεν θέλουμε να αποτρέψουμε τη χρήση σε αυτές τις τρομερές καταστάσεις. Θέλουμε απλώς να τους ρίξουμε φως ως όχι ως μια απλή θεραπεία, αλλά ως ισχυρό παράγοντα που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Οι δευτερεύουσες επιπτώσεις μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες και πολυάριθμες. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε αντιβιοτικά, γιατί ας το παραδεχτούμε, όλοι το κάνουμε κάποια στιγμή, δεν πειράζει.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην αγορά, πάρτε μερικά λαχανικά που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν ή δεν τρώτε συνήθως. Ανακατέψτε τα σε ένα σφηνάκι smoothie – μην κάνετε χυμό! Χρειαζόμαστε τις φυτικές ίνες για να λειτουργήσει ως πρεβιοτικό για να θρέψει τα έντερα. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε αμυλούχα τρόφιμα όπως λευκό ρύζι ή πατάτες και μετά αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξαναζεστάνετε και τα φάτε ξανά. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια ένωση που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο, το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό πρεβιοτικό. Και φυσικά, πάρτε προβιοτικά και τρώτε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, κράουτ και kimchi.

Photos: Istock

Δείτε ακόμη: Μελέτη ανατρέπει όσα ξέραμε για τα λαχανικά – Δεν μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Δείτε ακόμη: Γιατροί μιλούν για το λυτρωτικό στοιχείο της φαρμακευτικής κάνναβης

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρύα σαλάτα με ρύζι, τόνο και λαχανικά

Κρύα σαλάτα με ρύζι, τόνο και λαχανικά από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο! Υλικά: 1 ματσάκι μαϊντανό 2 κ.σ. πράσινες ελιές 4 κ.σ. μαγιονέζα 1 κ.γ. άνηθο 1 λεμόνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο 400γρ...

9+1 κόλπα για να παραμείνεις συνεπής σε μια νέα δίαιτα!

Η διατήρηση της συνέπειας σε μια νέα δίαιτα μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση καθώς προσπαθείς να χτίσεις νέες συνήθειες και να κόψεις τις παλιές....

Φάε τα χρωματιστά λαχανικά σου και εξασφάλισε την μακροζωία!

Γνωρίζεις ότι πρέπει να τρως τα λαχανικά σου και ότι είναι πράσινο! Τι γίνεται όμως με τα μπλε; Τα κόκκινα; Τα μωβ; Τα ζωηρά...

Μελέτη ανατρέπει όσα ξέραμε για τα λαχανικά – Δεν μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Λαχανικά: Η συχνή κατανάλωση λαχανικών θεωρείται σημαντική για μία ισορροπημένη διατροφή και για την αποφυγή διαφόρων ασθενειών. Μπορεί, όμως, πράγματι, να μειώσει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...