Καταλαβαίνω πως τρέχεις και δε φτάνεις και το να παίρνεις μαζί σου ταπεράκι στην δουλειά με μαγειρεμένο φαγητό πολλές φορές δεν είναι εφικτό!
Ωστόσο, αυτό που είναι doable -όπως λένε και στο χωριό μου- είναι το να εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή μικρά σνακ, γνωστά και ως υπερτροφές!
Σνακ που αφενός κουβαλάς εύκολα και αφετέρου δεν χρειάζονται μαγείρεμα ή προετοιμασία απο μέρους σου.
Πάμε να δούμε ποια σου προτείνω και πως αυτά θα σε ωφελήσουν:
Αµύγδαλα
Τα 30 γραµµ. περιέχουν το 35% της συνιστώµενης ηµερήσιας ποσότητας σε βιταµίνη Ε και είναι καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων. Κάνε λοιπόν τον κόπο και μέτρα μια ίση ποσότητα των 30 γραμμαρίων, βάλτα σ’ ένα αλουμινόχαρτο και πάρτα μαζί σου στην δουλειά.
Τζίντζερ
Τα σαββατοκύριακα μπορείς να το εντάξεις στο κοκτέιλ σου, ώστε να του προσδώσει μια πιο ιδιαίτερη γεύση. Ωστόσο, τις καθημερινές που το αλκοόλ δεν πρωταγωνιστεί, θα σου πρότεινα να το ενσωματώσεις στην σαλάτα σου!
Μην ξεχνάς πως τα οφέλη του είναι πολλά, αφού δρα ως αντιοξειδωτικό, ενώ βελτιώνει την ηπατική λειτουργία, την πέψη και µειώνει τη χοληστερίνη.
Καρύδια
Τα καρύδια θυμάμαι τον εαυτό μου να μου τα προτείνει για σνακ η γιαγιά μου η Αντωνία.
Περιέχουν βιταµίνες B1, B2, B6, E, φολικό οξύ και σελήνιο. Επίσης, περιέχουν και τα τρία αµινοξέα της γλουταθειόνης, ενώ είναι πλούσια σε µαγνήσιο και ψευδάργυρο – συµπαράγοντες της βιταµίνης D.
Επομένως …μάλλον σοφά τα πρότεινε!
Κινόα
Μπορεί η γενιά μου να μη μεγάλωσε με κινόα αλλά με ρύζι και μακαρόνια, ωστόσο η κινόα μας συστήθηκε στην σωστή ηλικία, κάπου εκεί μετά τα 30, ηλικία που μπορούσαμε να την εκτιμήσουμε!
Βλέπεις ως λάτρεις του “εύ ζην” μας κέρδισαν αμέσως τα θετικά της χαρακτηριστικά!
Πλούσια σε βιταµίνες Β1, Β2, Β6, Ε, φολικό οξύ και µέταλλα, ήρθε να συνοδεύσει κάθε πιάτο σολωμού με λαχανικά που καταναλώναμε.
Και φυσικά δεν την κάνουν μονάχα οι βιταμίνες υπερτροφή αλλά και όλα τα αµινοξέα (γλουταµινικό, γλυκίνη και κυστεΐνη) που περιέχει τα οποία συμβάλλον στην παραγωγή γλουταθειόνης.
Φαγόπυρο
Τέλος, θα κλείσω με το φαγόπυρο.
Είδος σίκαλης χωρίς γλουτένη, που παρέχει σε µία µερίδα το 25% της συνιστώµενης ηµερήσιας ποσότητας σε Β1, 4% σε Β2, 15% σε Β3, 20% του µαγνησίου, 6% του ψευδαργύρου, 20% των φυτικών ινών, αλλά και φολικό οξύ, µαγγάνιο, σίδηρο και φώσφορο.
Αν δεν είναι αυτό το φυσικό προιόν υπερτροφή, τότε ποιο είναι;
PHOTO CREDITS: istock