Quantcast

Γίνε καλύτερος μέσα από τα λάθη σου – Τα 2+1 βήματα κλειδί

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Ο κανόνας λέει ότι συνήθως, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και όχι από τα «σωστά» μας, αλλά τελικά, δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με έρευνα από το University of Chicago Booth School of Business, τα λάθη μας δεν είναι διδακτικά και μάλιστα, μπορεί να μας κοστίσουν περισσότερο από όσο νομίζουμε.

Πώς όμως μπορείς να κάνεις τα λάθη σου τον μεγαλύτερο σου δάσκαλο και πώς θα διασφαλίσεις ότι δεν θα κάνεις το ίδιο λάθος ξανά και ξανά; Η απάντηση, βρίσκεται στις γραμμές που ακολουθούν…

Τι αναφέρει η σχετική έρευνα για τα λάθη μας

Σε πρόσφατη μελέτη τους, οι ερευνητές Ayelet Fishbach και Lauren Eskreis-Winkler διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι φαίνεται να μαθαίνουν λιγότερο από τα λάθη τους παρά από τις επιτυχίες τους. «Συνήθως, μας διδάσκουν να μαθαίνουμε από την αποτυχία μας, να γιορτάζουμε την όποια αποτυχία μας και μετά, να προχωράμε μπροστά», δήλωσε ο Fishbach, ο οποίος μελετά τα κίνητρα και τη λήψη αποφάσεων.

«Οι ομιλίες αποφοίτησης συχνά μιλούν για το πόσο πρέπει να τολμήσεις να αποτύχεις και να μάθεις από τις αποτυχίες σου. Και οι διευθυντές μιλούν για τα μαθήματα που πήραν από τις αποτυχίες τους. Όμως αυτό, δεν ισχύει πάντα». Οι Fishbach και Eskreis-Winkler πραγματοποίησαν πέντε πειράματα στα οποία καθένας από τους 1.600 συμμετέχοντες απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων. Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές κάλεσαν τους ανθρώπους του telemarketing να ολοκληρώσουν μια έρευνα 10 ερωτήσεων σχετικά με τις εμπειρίες τους και την στάση των πελατών. Σε μια ερώτηση, για παράδειγμα, οι ερευνητές τους ρώτησαν πόσα χρήματα χάνουν οι αμερικανικές εταιρείες ετησίως λόγω της κακής εξυπηρέτησης πελατών. Τους παρουσιάστηκαν δύο πιθανές απαντήσεις – «περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια» ή «περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια».

Μετά, οι ερευνητές τους είπαν πόσες λάθος και πόσες σωστές απαντήσεις είχαν. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επανεξετάστηκαν στο περιεχόμενο των αρχικών ερωτήσεων για να δουν αν είχαν μάθει από τα σχόλια των ερευνητών. Συνεπώς, οι συμμετέχοντες έμαθαν λιγότερο από την αποτυχία παρά από την επιτυχία – ακόμα και όταν ξανά έκαναν την έρευνα με τις ερωτήσεις που επαναδιατυπώθηκαν για να κάνουν τη μάθηση από την αποτυχία λιγότερο δύσκολη (π.χ., Ποια από τα ποσά δεν χάνουν οι αμερικανικές εταιρείες ετησίως λόγω κακής εξυπηρέτησης πελατών;) .

Αυτό το αποτέλεσμα διαπιστώθηκε ακόμη και σε ένα δεύτερο πείραμα στο οποίο οι συμμετέχοντες είχαν οικονομικά κίνητρα με μια μικρή χρηματική ανταμοιβή για σωστές απαντήσεις. Όσοι έλαβαν feedback αποτυχίας θυμήθηκαν επίσης λιγότερες από τις επιλογές απάντησής τους. «Κάνοντας περισσότερα πειράματα, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι πρόκειται για ζήτημα αυτοεκτίμησης το αν θα μάθεις ή όχι από τις αποτυχίες σου», δήλωσε ο Fishbach.

Πως να μάθεις ο ίδιος από τα λάθη σου

Πέρα από την έρευνα όμως, υπάρχει κατά γενική ομολογία μια Α «στρατηγική», από την οποία μπορείς να βγεις τελικά κερδισμένος και να μάθεις από τα όσα έκανες λάθος.

Κάνε το λάθος σου εμπειρία

Ένα ρητό λέει «μερικές φορές κερδίζεις, και άλλες μαθαίνεις». Χρησιμοποίησε το λάθος σου ως γνώμονα για το τι να μην κάνεις την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε παρόμοια κατάσταση. Η πείρα, είναι κάτι που έρχεται στην ζωή μας συνήθως από τις αποτυχίες μας.

Ελαχιστοποίησε τις πιθανότητες να κάνεις το ίδιο λάθος ξανά

Το να κάνεις το ίδιο λάθος δεύτερη φορά, δεν είναι.. λάθος, αλλά επιλογή. Ακόμα και αν βρεθείς ξανά σε παρόμοια κατάσταση, τότε είναι στο χέρι σου να είσαι πιο συνετός και να μην κάνεις το ίδιο λάθος ξανά.

Παραδειγματίσου

Ακόμα και αν κάνεις το ίδιο λάθος για δεύτερη, ή και τρίτη φορά, αυτό δεν σημαίνει ότι αν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως παράδειγμα προς αποφυγή και τελικά την επόμενη φορά να μην το κάνεις.

Τα λάθη σου προσφέρουν σημαντικά μαθήματα, γιατί μαθαίνεις, προσαρμόζεσαι, εξελίσσεσαι και γίνεσαι περισσότερο ευέλικτος. Μην φοβάσαι λοιπόν να κάνεις λάθη γιατί μόνο έτσι θα μάθεις πως να κάνεις… και σωστά!​​​​​​​

 
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς η ακαταστασία επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν αλλά υπάρχει μία σχέση μεταξύ της ακαταστασίας και της ψυχικής υγείας. Η συσσώρευση μερικών επιπλέον πραγμάτων μπορεί να μην...

SOS από τον ΠΟΥ για την ψυχική υγεία παγκοσμίως – “Ο πόνος είναι τεράστιος”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να επενδύσουν περισσότερο στην ψυχική υγεία, επισημαίνοντας ότι “ο πόνος είναι τεράστιος” και επιδεινώθηκε από...

Πόσο κακό κάνει στην ψυχική υγεία η ανάγκη για απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους και η εμφάνιση είναι ένα θέμα που βασανίζει καθημερινά πολλούς ανθρώπους και κυρίως τις γυναίκες ειδικά τώρα που το καλοκαίρι είναι...

Πρακτική ευγνωμοσύνης: Άλλαξε τώρα την ψυχική σου υγεία με το μεγάλο μυστικό της ευτυχίας!

Για χρόνια, οι μελέτες ερευνητών δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα που έχει η ευγνωμοσύνη στον τομέα της υγείας και της ευεξίας. Ανακάλυψαν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...