Trends & tips

Πίλινγκ με γλυκολικό οξύ: Οι 7+1 λεπτομέρειες που οπωσδήποτε πρέπει να ξέρεις!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καθαρίσεις το πρόσωπό σου, ωστόσο δεν είναι κατάλληλοι όλοι για όλα τα δέρματα. Ένας από τους πιο διαδεδομένους και αποτελεσματικούς είναι με γλυκολικό οξύ, το οποίο είναι το βασικό στοιχείο των χημικών πίλινγκ.

Το συγκεκριμένο προϊόν έχει καταπραϋντικά συστατικά, αναζωογονεί σε βάθος και βοηθά στην αναδόμηση και άμεση βελτίωση του δέρματος σε κάθε ηλικία. Το πίλινγκ με γλυκολικό γίνεται από τον δερματολόγο σου. 

Αυτές είναι οι δέκα σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρεις πριν επιλέξεις να το εφαρμόσεις στο πρόσωπό σου. 

1. Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα άχρωμο, άοσμο άλφα-υδροξυ-οξύ (AHA) που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο και καθαρίζει βάθος την επιδερμίδα. Πρόκειται για έναν τύπο χημικής απολεπιστικής ουσίας που διαλύει τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος και αφήνει την επιδερμίδα λαμπερή και καθαρή. 

Το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα πιο βαθιά και εύκολα σε σύγκριση με το γαλακτικό οξύ, και γι ‘αυτό χρησιμοποιείται τόσο συχνά.

2. Ποιος πρέπει να το δοκιμάσει;

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το δέρμα σας ή θέλετε να εξαλείψετε τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες από το πρόσωπο το γλυκολικό οξύ είναι η ιδανική θεραπεία για εσάς. Επειδή είναι ένα ισχυρό απολεπιστικό, μπορεί να μειώσει ορατά σημάδια γήρανσης και υπερχρωματισμού.

Σύμφωνα με τον ειδικό Δρ Kreptic, το γλυκολικό οξύ αντιδρά εύκολα με το ανώτερο στρώμα του δέρματος, εξασθενίζοντας τις ιδιότητες δέσμευσης των λιπιδίων που συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μαζί, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται απολέπιση. Αυτό επιτρέπει στο εξωτερικό δέρμα να διαλυθεί, αποκαλύπτοντας στη συνέχεια το υποκείμενο δέρμα.

Η τακτική απολέπιση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της ακμής επειδή αποτρέπει τους πόρους από το να φράξουν. Παράλληλα, το γλυκολικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή του σχηματισμού χρωστικής μελανίνης στο δέρμα.

3. Μπορώ να κάνω πίλινγκ με γλυκολικό οξύ αν έχω ακμή ή ευαίσθητο δέρμα;

Γνωρίζουμε ότι τα χημικά πίλινγκ μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να βελτιώσουν την εμφάνιση ορισμένων ουλών ακμής. Μάλιστα, μία έρευνα δείχνει ότι το γλυκολικό οξύ έχει αντιβακτηριακές επιδράσεις και βοηθά να εξαφανιστούν τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονώδη ακμή.

Ωστόσο, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή πάθηση όπως η ψωρίαση, η ροδόχρου ακμή ή το έκζεμα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε να κάνετε πίλινγκ αν έχετε ηλιακό έγκαυμα ή ενεργή δερματική λοίμωξη. 

4. Μπορείτε να κάνετε πίλινγκ εάν είστε έγκυος;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές σημαντικές μελέτες σχετικά με το πόσο γλυκολικό οξύ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος ή ποιες επιδράσεις μπορεί να έχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν γενικά να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα χημικά πίλινγκ. Οπότε αν είστε έγκυος συζητήσετε το με τον γιατρό σας και τον δερματολόγο σας.

5. Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του πίλινγκ με γλυκολικό οξύ;

Το πρώτο στάδιο της θεραπείας ξεκινά με τον ειδικό να καθαρίζει το δέρμα. Στη συνέχεια, μπορεί να εφαρμοστεί το διάλυμα γλυκολικού οξέος, προσέχοντας να προστατεύσετε τα μάτια σας και τις γωνίες της μύτης και του στόματος σας. Μπορεί να αισθανθείτε ήπια μυρμήγκιασμα ή τσούξιμο κατά τη διάρκεια της φλούδας, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και δείχνει ότι το οξύ αρχίζει να λειτουργεί. 

Αφού παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος έκθεσης, το γλυκολικό οξύ εξουδετερώνεται με νερό ή άλλο διάλυμα και το δέρμα είναι ομοιόμορφα ερυθρό, γεγονός που υποδηλώνει ότι το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο για τη θεραπεία. Το τέλος της θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό του αποτελέσματος της θεραπείας, καθώς το γλυκολικό οξύ πρέπει να εξουδετερωθεί για να σταματήσει η αντίδραση και τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

6. Τι είδους παρενέργειες πρέπει να περιμένετε;

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ερυθρότητα, ο ερεθισμός, οι ουλές και ο αποχρωματισμός του δέρματος. Μετά από το πίλινγκ, το δέρμα μπορεί να αισθάνεται σφιχτό και να έχει κάποια ήπια ερυθρότητα. Παράλληλα, τις πρώτες δύο, τρεις ημέρες μετά το πίλινγκ μπορεί να παρατηρήσετε κάποια ξηρότητα του δέρματος.

7. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δείτε τα αποτελέσματα;

Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα δείτε αποτελέσματα μόλις το δέρμα σας έχει επουλωθεί πλήρως. Αυτό εξαρτάται από το βάθος του πίλινγκ, τη συγκέντρωση του γλυκολικού οξέος που χρησιμοποιείται και το χρονικό διάστημα που εκτέθηκαν στη θεραπεία. Συνολικά, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να αναπτυχθεί νέο δέρμα.

8. Πόσο συχνά πρέπει να κάνω πίλινγκ;

Για τις περισσότερες επιδερμίδες συνιστάται συνήθως από τρεις ως έξι θεραπείες, ωστόσο αυτό θα το κρίνει ο γιατρός σας. 

Μαίρη Καράμπελα

Recent Posts

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός…

1 μήνα ago

Νίκος Καρβέλας: Ο λόγος που παντρεύτηκε με την Αννίτα Πάνια

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας σε μια…

1 μήνα ago

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα…

1 μήνα ago

Ξέχνα το κλασικό κόκκινο! Η Φαίη Σκορδά έκανε στα νύχια της την νέα εκδοχή του

Αν είσαι από εκείνες που προτιμούν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα, τότε η…

1 μήνα ago

Ιωάννα Τούνη: Παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι του revenge porn της

Σε δική για κακούργημα παραπέμπονται οι δυο άνδρες που είχε καταγγείλει η Ιωάννα Τούνη για…

1 μήνα ago

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Σαρώνει” στα trends το χρώμα που έκανε στα μαλλιά της (και όχι άδικα)

Σαρώνει κυριολεκτικά στις τάσεις, η τεχνική και το χρώμα που είδαμε να έχει στα μαλλιά…

1 μήνα ago