News

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ! “Καρκίνος και βλάβες στον εγκέφαλο από ψάρια”

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιστημονική ομάδα της EFSA για τις ουσίες που επιμολύνουν τα τρόφιμα (CONTAM) επανεξέτασε νέα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την τοξικότητα μερικών μορφών του υδραργύρου και αξιολόγησε τις προσωρινές τιμές TWIs που είχαν καθοριστεί το 2003 και το 2010 από τη μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα πρόσθετα τροφίμων του FAO / WHO (JECFA).

Στη γνωμοδότησή της η ομάδα CONTAM καθόρισε μια τιμή TWI ανόργανου υδραργύρου 4 μg / kg σωματικού βάρους (bw), η οποία είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη τιμή της JECFA.

Για τον μεθυλυδράργυρο, νέες μελέτες δείχνουν ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα που σχετίζονται με τα μακράς αλύσου ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια μπορεί να έχουν ήδη οδηγήσει σε υποτίμηση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων του μεθυλυδραργύρου στα ψάρια.

Η επιτροπή πρότεινε μια τιμή TWI για το μεθυλυδράργυρο της τάξης του 1,3 μg / kg
σωματικού βάρους, η οποία είναι μικρότερη από την αντίστοιχη τιμή της JECFA 1,6 μg / kg
σωματικού βάρους.

Πιο ακριβή στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων καθώς και για τα επίπεδα
υδραργύρου στα τρόφιμα επέτρεψαν στην Ομάδα της EFSA ακριβέστερη εκτίμηση της
έκθεσης του ανθρώπου σε μεθυλυδράργυρο μέσω της δίαιτας. Ως οι πιο σημαντικοί
παράγοντες της έκθεσης σε μεθυλυδράργυρο στην Ευρώπη για όλες τις ηλικιακές ομάδες
αναγνωρίστηκαν τα ψάρια (σάρκα ψαριών) και ιδιαίτερα ο τόνος, παλαμίδα, ξιφίας, γάδος,
λούτσος ενώ για τα μικρά παιδιά ο βακαλάος.

Η έκθεση των γυναικών που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης λήφθηκε επίσης υπόψη και διαπιστώθηκε ότι δεν είναι διαφορετική από τους υπόλοιπους ενήλικες εν γένει. Η έκθεση μέσω των τροφίμων όσον αφορά καταναλωτές υψηλού και συχνού βαθμού κατανάλωσης ψαριών ήταν γενικά περίπου δύο φορές υψηλότερη από ό, τι για το σύνολο του πληθυσμού.

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA επικεντρώνεται μόνο στους κινδύνους που συνδέονται με τον
ανόργανο υδράργυρο και την έκθεση σε μεθυλυδράργυρο μέσω της δίαιτας και δεν
αξιολογούν τα διατροφικά οφέλη που συνδέονται με ορισμένες τροφές (π.χ. ψάρι και άλλα
θαλασσινά). Ωστόσο, η ομάδα CONTAM πρόσθεσε ότι εάν τα μέτρα για τη μείωση της
έκθεσης σε μεθυλυδράργυρο εξεταστούν από τους διαχειριστές επικινδυνότητας όπως τα
Κράτη Μέλη, οι πιθανές ευεργετικές συνέπειες της κατανάλωσης ψαριών θα πρέπει επίσης
να ληφθούν υπόψη.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA.

  • Ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο που απελευθερώνεται στο περιβάλλον τόσο από
    φυσικές πηγές όσο και ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Εκτός από
    τον στοιχειακό Υδράργυρο, ο υδράργυρος μπορεί να απαντηθεί ως ανόργανος
    υδράργυρος με τη μορφή κατιόντων υδραργύρου και ως οργανικός υδράργυρος. Ο
    Μεθυλυδράργυρος (MeHg) είναι μακράν η πιο κοινή μορφή του οργανικού
    υδραργύρου στην τροφική αλυσίδα.
  • Η ανεκτή ημερήσια ή εβδομαδιαία πρόσληψη (TDI / TWI) είναι μια εκτίμηση της
    μέσης ποσότητας ενός χημικού παράγοντα που επιμολύνει τα τρόφιμα, που μπορεί
    να προσλαμβάνεται καθημερινά ή εβδομαδιαία στη διάρκεια της ζωής ενός
    ανθρώπου χωρίς να θέτει σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία του. Η έκθεση σε τέτοιες
    προσμείξεις παρόλο που δεν είναι επιθυμητή, δεν μπορεί να αποφευχθεί εξ’
    ολοκλήρου, όπως π.χ. στην περίπτωση των επιμολυντών που υπεισέρχονται στην
    τροφική αλυσίδα λόγω της περιβαλλοντικής επιμόλυνσης (π.χ. μόλυβδος, διοξίνες,
    κ.λπ.).
  • Τα Ωμέγα 3 ή «ν-3 μακράς αλύσου πολυακόρεστα» λιπαρά οξέα, διαδραματίζουν
    σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη γενικά και την ανάπτυξη του εγκεφάλου ειδικότερα, τη
    ρύθμιση της πίεσης του αίματος, τη νεφρική λειτουργία, την πήξη του αίματος και σε
    φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις. Η Ομάδα της EFSA για τα διαιτητικά
    προϊόντα, τη διατροφή και τις αλλεργίες (NDA Panel) αξιολόγησε πρόσφατα την
    ασφάλεια των ω-3 λιπαρών οξέων μακράς αλύσου.
  • Η EFSA, τον Δεκέμβριο του 2010 εξέδωσε μια πρόσκληση για την ετήσια συλλογή
    δεδομένων χημικών παραγόντων που επιμολύνουν τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές,
    συμπεριλαμβανομένων του υδραργύρου. Η EFSA έχει λάβει έως τώρα 59.820
    αποτελέσματα από τον έλεγχο της παρουσίας υδραργύρου στα τρόφιμα από 20
    ευρωπαϊκές χώρες, που καλύπτει το διάστημα 2002 έως 2011. Λόγω έλλειψης
    συγκεκριμένων πληροφοριών σχετικά με το μεθυλυδράργυρο και τον ανόργανο
    υδράργυρο στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η αξιολόγηση της έκθεσης (εκτός από
    το μητρικό γάλα) έγινε με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για το συνολικό
    υδράργυρο.
Ανδριάνα Παναγιώτου

Recent Posts

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός…

1 μήνα ago

Νίκος Καρβέλας: Ο λόγος που παντρεύτηκε με την Αννίτα Πάνια

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας σε μια…

1 μήνα ago

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα…

1 μήνα ago

Ξέχνα το κλασικό κόκκινο! Η Φαίη Σκορδά έκανε στα νύχια της την νέα εκδοχή του

Αν είσαι από εκείνες που προτιμούν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα, τότε η…

1 μήνα ago

Ιωάννα Τούνη: Παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι του revenge porn της

Σε δική για κακούργημα παραπέμπονται οι δυο άνδρες που είχε καταγγείλει η Ιωάννα Τούνη για…

1 μήνα ago

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Σαρώνει” στα trends το χρώμα που έκανε στα μαλλιά της (και όχι άδικα)

Σαρώνει κυριολεκτικά στις τάσεις, η τεχνική και το χρώμα που είδαμε να έχει στα μαλλιά…

1 μήνα ago