Food & Diet

Γιορτινοί κουραμπιέδες: Αλμυρό αμύγδαλο εναντίον μαστίχας Χίου

ΥΛΙΚΑ
για περίπου 70-90 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος 750 γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία (αιγοπρόβειο, θα το βρείτε εύκολα την περίοδο των Χριστουγέννων) 180 γρ. άχνη ζάχαρη 2 κρόκοι 50 ml κονιάκ ή ρούμι 1 βανίλια 1.100-1.150 κιλά αλεύρι Robin Hood+½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 300 γρ. Χοντροκομμένα αμύγδαλα, ψημένα και αλμυρά (για το μισό μείγμα) 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη καλά, σε σκόνη (για το άλλο μισό μείγμα) για το ζαχάρωμα 1 κιλό ζάχαρη άχνη 1 βανίλια 1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Οι κουραμπιέδες αυτοί του foodurismo.com έχουν μια μικρή αλλά καθόλου δύσκολη ιδιομορφία που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι μια δόση αλλά χωρίζω το μείγμα και φτιάχνω κουραμπιέδες σε δύο γεύσεις. Ξεκινάω φτιάχνοντας την βασική συνταγή των κουραμπιέδων αλλά από ένα σημείο και ύστερα ακολουθώ δύο διαφορετικούς δρόμους. Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το βούτυρο γάλακτος, την άχνη και την βανίλια και ξεκινάμε να χτυπάμε αλύπητα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητας για τουλάχιστον 20 λεπτά. Αν δεν έχετε μίξερ με σταθερή βάση αλλά χειρός, χρειάζεστε μάλλον βοήθεια γιατί μόνοι σας θα κουραστείτε. Στα 20 λεπτά χτυπήματος και αφού βλέπετε ότι το μείγμα έχει φουσκώσει και σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα, χαμηλώνετε σε μέτρια την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε τους δύο κρόκους και συνεχίζετε να χτυπάτε για ακόμα 7-8 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το κονιάκ και μερικές κουταλιές αλεύρι, 4-5 περίπου, αυτό βοηθάει να μην “κόψει” το μείγμα όταν προσθέσουμε το αλκοόλ. Συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Σε αυτό το σημείο χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ισόποσα μέρη. Στο ένα σκεύος με το μισό μείγμα ρίχνουμε την κοπανισμένη μαστίχα και σιγά σιγά το μισό αλεύρι της συνταγής ανακατεύοντας απαλά. Θα παρατηρήσετε ότι το μείγμα είναι πάρα πολύ αφράτο, είναι σαν να ζημώνετε… σαντιγί ! Καθώς θα προσθέτετε το αλεύρι θέλει προσεκτικές και όχι βίαιες κινήσεις για να μην χαθεί ο αέρας που έχει παγιδευτεί στο μείγμα την ώρα που το χτυπούσατε στο μίξερ. Στο δεύτερο μπολ και το υπόλοιπο μείγμα προσθέτετε τα αμύγδαλα και το αλεύρι με τον ίδιο τρόπο που το κάνετε και πριν. Αφήνετε τις ζύμες να “ξεκουραστούν” για περίπου μισή ώρα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα. Απλώνετε στη λαμαρίνα ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και ακουμπάτε πάνω τους κουραμπιεδες σας. Το σχήμα και η ποσότητα του κάθε κομματιού εξαρτώνται από εσάς.
Δείτε το παραπάνω βίντεο.
Ανδριάνα Παναγιώτου

Recent Posts

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός…

2 μήνες ago

Νίκος Καρβέλας: Ο λόγος που παντρεύτηκε με την Αννίτα Πάνια

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας σε μια…

2 μήνες ago

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα…

2 μήνες ago

Ξέχνα το κλασικό κόκκινο! Η Φαίη Σκορδά έκανε στα νύχια της την νέα εκδοχή του

Αν είσαι από εκείνες που προτιμούν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα, τότε η…

2 μήνες ago

Ιωάννα Τούνη: Παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι του revenge porn της

Σε δική για κακούργημα παραπέμπονται οι δυο άνδρες που είχε καταγγείλει η Ιωάννα Τούνη για…

2 μήνες ago

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Σαρώνει” στα trends το χρώμα που έκανε στα μαλλιά της (και όχι άδικα)

Σαρώνει κυριολεκτικά στις τάσεις, η τεχνική και το χρώμα που είδαμε να έχει στα μαλλιά…

2 μήνες ago