Food & Diet

Κορόμηλο μαρμελάδα και το πρωινό μυρίζει καλοκαίρι!

Κορόμηλα, ταπεινά και εύγευστα. Μαρμελάδα κορόμηλο, ντελικάτη και ιδιαίτερη. Στις αρχές Ιουνίου τα πρώτα κορόμηλα κάνουν την εμφάνισή τους, σκληρά, πρασινωπά και αρκετά ξινά. Με το πέρασμα του χρόνου, ο καρπός γλυκαίνει, και αλλάζει χρώμα, γίνεται βαθύ κόκκινο ή κιτρινίζει.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κορόμηλων στην Ελλάδα. Ανήκουν στην “πολυμελή” οικογένεια των δαμάσκηνων (prunus). Η σάρκα των κορόμηλων δίνει εξαιρετικής υφής μαρμελάδες. Είναι ινώδης, παχιά, γεμάτη γλύκα και πηκτίνη. Είναι καλή ιδέα να ξεφλουδίσετε τα φρούτα, θα έχετε μια διαυγή μαρμελάδα.

Η φλούδα, αρκετά ξινή, στυφή και σκληρή, βοηθάει στο να πάρει χρώμα η μαρμελάδα, οπότε καλό είναι να την προσθέσετε μόνο στον βρασμό. Η μαρμελάδα κορόμηλο έχει μια λεπτή γεύση, ελαφρά ξινή, ειδικά αν τα φρούτα “κρατάνε” και δεν είναι πολύ ώριμα. Ταιριάζει θαυμάσια με τον κλασικό συνδυασμό “ψωμί-βούτυρο-μαρμέλαδα” αλλά είναι ιδανική για να καλύψετε κέικ, να κάνετε πάστα Φλώρα, να συνοδεύσετε τυριά και αλλαντικά.

Υλικά

3 κιλά κορόμηλα (καθαρό βάρος) 2 κιλά ζάχαρη 1 βανίλια χυμός ενός μικρού λεμονιού

Εκτέλεση

Προετοιμασία και αναμονή Πλένουμε τα κορόμηλα. Βγάζουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια. Τη σάρκα από τα κορόμηλα τη βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, εναλλάξ με ζάχαρη. Μια στρώση φρούτο, μια στρώση ζάχαρη. Βάζουμε σε ένα τουλπάνι ένα φλιτζάνι από τις φλούδες, και σε άλλο τουλπάνι 10-12 κουκούτσια. Τα δένουμε σαν πουγγάκια και τα τοποθετούμε πάνω από το μείγμα φρούτων και ζάχαρης. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 12 περίπου ώρες, καλύτερα στο ψυγείο. Βρασμός Βγάζουμε από το ψυγείο την κατσαρόλα και τη βάζουμε στο μάτι. Όταν το φρούτο πάρει βράδυ αφαιρούμε τον αφρό με κουτάλι. Αφήνουμε να βράσει 30-35 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε τη βανίλια και βράζουμε ξανά μέχρι να δούμε ότι αρχίζει η μαρμελάδα να πήζει. Δέσιμο Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος για να προσδιοριστεί ο βρασμός μιας μαρμελάδας, εξαρτάται από την ποσότητα των υγρών που θα βγάλουν τα φρούτα. Κατά τον δεύτερο βρασμό θα δείτε ότι η μαρμελάδα θα γίνεται πιο παχύρρευστη και τα κομμάτια των φρούτων θα λιώνουν. Σε αυτή τη φάση βγάζετε μια κουταλιά μαρμελάδα σε ένα πιάτο και την αφήνετε να κρυώσει. Με το δάχτυλό σας τραβάτε μια γραμμή, κάνετε δηλαδή ένα “αυλάκι”, αν αυτό δεν κλείσει, τότε η μαρμελάδα είναι επαρκώς δεμένη. Αν όμως η γραμμή κλείσει, τότε η μαρμελάδα θέλει ακόμη λίγο βράσιμο. Όταν δείτε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, πρόσθετε τον χυμό λεμονιού, ανακινείτε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού. Βγάζετε τα δύο πουγγάκια με τα κουκούτσια και τις φλούδες. Μοιράζετε τη ζεστή μαρμελάδα σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα. 

Δείτε το παραπάνω βίντεο.

Ανδριάνα Παναγιώτου

Recent Posts

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός…

1 μήνα ago

Νίκος Καρβέλας: Ο λόγος που παντρεύτηκε με την Αννίτα Πάνια

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας σε μια…

1 μήνα ago

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα…

2 μήνες ago

Ξέχνα το κλασικό κόκκινο! Η Φαίη Σκορδά έκανε στα νύχια της την νέα εκδοχή του

Αν είσαι από εκείνες που προτιμούν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα, τότε η…

2 μήνες ago

Ιωάννα Τούνη: Παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι του revenge porn της

Σε δική για κακούργημα παραπέμπονται οι δυο άνδρες που είχε καταγγείλει η Ιωάννα Τούνη για…

2 μήνες ago

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Σαρώνει” στα trends το χρώμα που έκανε στα μαλλιά της (και όχι άδικα)

Σαρώνει κυριολεκτικά στις τάσεις, η τεχνική και το χρώμα που είδαμε να έχει στα μαλλιά…

2 μήνες ago