Food & Diet

Panettone: Η απόλυτη συνταγή για το γλύκισμα των Χριστουγέννων από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ένα από τα πιο λαχταριστά γλυκίσματα των Χριστουγέννων είναι σίγουρα το αρωματικό Panettone! Θυμίζει τσουρέκι αλλά είναι πολύ πιο αφράτο και συνήθως γεμιστό με κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα. 

Αν θέλεις να φτιάξεις στο σπίτι το δικό σου έχουν την απόλυτη συνταγή δια χειρός Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το argiro.gr.

Θα χρειαστείς:

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 100 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 2 κύβοι νωπή μαγιά (50γρ) ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 100 γρ. κόντιτα (ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ)
  • 50 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
  • Λίγο βούτυρο για το μπολ

Παρασκευή

  • Βάλε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακάτεψέ τα.
  • Χώρισε το βούτυρο, λιώσε τα 150 γρ. και το άφησέ να γίνει χλιαρό.
  • Κόψε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια και άστο να μαλακώσει.
  • Ζέστανε τα 50 γρ. αλκοόλ και πρόσθεσε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα.
  • Σκέπασέ τα και άσε τα φρούτα να πιουν το αλκοόλ και κράτησέ τα στην άκρη για αργότερα.
  • Βάλε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτύπα με σύρμα.
  • Τοποθέτησέ τα στο αλεύρι.
  • Ζύμωσέ το μείγμα για 7- 8′ μέχρι ώσπου να γίνει ελαστικό και μαλακό σαν τσίχλα.
  • Με το μίξερ σε λειτουργία, βάλε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κράτησες στην αρχή.
  • Άστε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1′.
  • Βάλε τη μαλακή ζύμη σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, σκέπασέ το και άστο σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί.
  • Ξαναβάλε τη ζύμη στο μίξερ και ρίξε μέσα τα φρούτα.
  • Δούλεψέ το για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα.
  • Βάλε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και άδειασε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει.
  • Με γρήγορες κινήσεις αναδίπλωσε τη ζύμη.
  • Τοποθέτησε τη ζύμη σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε 15×13εκ. ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε.
  • Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.
  • Άστην να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο.
  • Άλειψε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια απαλά.
  • Μετά γύρισε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και ζέστανέ τον πολύ καλά.
  • Μόλις η λυχνία φτάσει στους 170ºC και πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, φούρνισε τα 2 πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείσεις το φούρνο και ψήσε τα πανετόνε για 40′ περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.
  • Μόλις τα βγάλεις από το φούρνο άλειψέ τα με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά.

TIP: Ιδανικά για να στεγνώσουν και να κρυώσουν σωστά πρέπει να τα κρεμάσεις ανάποδα.

Μαίρη Καράμπελα

Recent Posts

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός…

1 μήνα ago

Νίκος Καρβέλας: Ο λόγος που παντρεύτηκε με την Αννίτα Πάνια

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας σε μια…

1 μήνα ago

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα…

2 μήνες ago

Ξέχνα το κλασικό κόκκινο! Η Φαίη Σκορδά έκανε στα νύχια της την νέα εκδοχή του

Αν είσαι από εκείνες που προτιμούν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα, τότε η…

2 μήνες ago

Ιωάννα Τούνη: Παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι του revenge porn της

Σε δική για κακούργημα παραπέμπονται οι δυο άνδρες που είχε καταγγείλει η Ιωάννα Τούνη για…

2 μήνες ago

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Σαρώνει” στα trends το χρώμα που έκανε στα μαλλιά της (και όχι άδικα)

Σαρώνει κυριολεκτικά στις τάσεις, η τεχνική και το χρώμα που είδαμε να έχει στα μαλλιά…

2 μήνες ago