Food & Diet

Τυροπιτάκια κουρού ζυμωμένα με βουτυρόγαλα

Κατά καιρούς, αναζητώντας συνταγές σε ξένα sites, παρατηρούσα την συχνή χρήση buttermilk (βουτυρόγαλα) σε πολλές παρασκευές. Το buttermilk είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που προκύπτει από ζύμωση και είναι σχεδόν καθημερινό υλικό σε ζύμες, κέικ, μπισκότα. Δίνει αφράτο, τραγανό και εύθρυπτο αποτέλεσμα στα φαγητά και τα γλυκά χάρις στη σύστασή του.

Ουσιαστικά το βουτυρόγαλα προέρχεται από γάλα στο οποίο έχουν προστεθεί και αναπτυχθεί γαλακτοβάκιλλοι, αναερόβια βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ. Η όψη του buttermilk είναι σαν παχιά κρέμα γάλακτος ή σαν αραιωμένο γιαούρτι και έχει υπόξινη γεύση. Η οξύτητα του buttermilk είναι το κατάλληλο περιβάλλον για ενεργοποιηθεί η μαγειρική (διττανθρακική) σόδα (πάντα σε συνταγές βρίσκουμε βουτυρόγαλα μαζί με σόδα) και να δώσει ένα “φουσκωτό”, “διογκωμένο” αποτέλεσμα.

Επιχείρησα λοιπόν να κάνω τη ζύμη με βουτυρόγαλα αντί του κλασικού συνδυασμού γιαουρτιού και γάλακτος και μάλλον θα την καθιερώσω, τόσο πολύ ενθουσιάστηκα. Η ζύμη έγινε πολύ πιο νόστιμη από τα κλασικά κουρουδάκια, αφράτη αλλά και στιβαρή. Μην παραλείψετε την τριμμένη παρμεζάνα, υπερκαλύπτει την ανάγκη για αλάτισμα και μάλιστα δίνει μια γεμάτη, τυρένια γεύση. Είτε κρύα είτε ζεστά, φρέσκα ή της επόμενης ημέρας είναι πεντανόστιμα και ξεχωριστά !

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 ml βουτυρόγαλα (αριάνι, δροσάτο) 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 100 ml ελαιόλαδο ή λιωμένο αγελαδινό βούτυρο (εδώ χρησιμοποίησα μισό μισό) 1 αβγό 1 κ.γ. μαγειρική σόδα ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ

ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΥΡΙΩΝ

100 γρ. φέτα 100 γρ. ανθότυρο 80 γρ. παρμεζάνα 1 ασπράδι 3-4 κουταλιές της σούπας γάλα 1 κρόκος αβγού λίγο σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακιά, εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα να “ξεκουραστεί”. Σε ένα άλλο μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα και το ανθότυρο, προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα, το ασπράδι, το γάλα και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης, όσο ένα καρύδι, την πλαταίνουμε με τα δάχτυλά μας και βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά του γλυκού από το μείγμα τυριών. Κλείνουμε καλά τις άκρες και αραδιάζουμε τα τυροπιτακια σε μια λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος. Αλείφουμε τα πιτάκια μας με τον κρόκο, που τον σπάμε και ρίχνουμε λίγες σταγόνες νερό, και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 18 με 20 λεπτά.

Δείτε το παραπάνω βίντεο.

Ανδριάνα Παναγιώτου

Recent Posts

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός…

4 εβδομάδες ago

Νίκος Καρβέλας: Ο λόγος που παντρεύτηκε με την Αννίτα Πάνια

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας σε μια…

4 εβδομάδες ago

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα…

1 μήνα ago

Ξέχνα το κλασικό κόκκινο! Η Φαίη Σκορδά έκανε στα νύχια της την νέα εκδοχή του

Αν είσαι από εκείνες που προτιμούν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα, τότε η…

1 μήνα ago

Ιωάννα Τούνη: Παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι του revenge porn της

Σε δική για κακούργημα παραπέμπονται οι δυο άνδρες που είχε καταγγείλει η Ιωάννα Τούνη για…

1 μήνα ago

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Σαρώνει” στα trends το χρώμα που έκανε στα μαλλιά της (και όχι άδικα)

Σαρώνει κυριολεκτικά στις τάσεις, η τεχνική και το χρώμα που είδαμε να έχει στα μαλλιά…

1 μήνα ago