Το “εθνικό φαγητό” της 25ης Μαρτίου δεν είναι άλλο από τον τηγανητό μπακαλιάρο συνοδευόμενο με σκορδαλιά.
Ψάξαμε και βρήκαμε την καλύτερη συνταγή δια χειρός Αργυρώς Μπαρμπαρίγου -φυσικά- και σας την παρουσιάζουμε για να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι το δικό σας πεντανόστιμο πιάτο.
Μπακαλιάρος σκορδαλιά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Υλικά
Για τον μπακαλιάρο
- 2 φύλλα ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο
- 150 γρ. χωριάτικο αλεύρι
- 150 γρ. καλαμποκάλευρο
- 1/2 κ.γ. αλάτι ψιλό
- Λάδι για τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά
- 1 kg πατάτες (6 τεμ.)
- 4 σκελ. σκόρδο
- 1/2 λεμόνι (το χυμό του)
- 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 1½ φλ. ελαιόλαδο και ηλιέλαιο ανάμεικτο
- Λίγο αλάτι
Προετοιμασία
- Ξαλμύρισε τον παστό μπακαλιάρο και ξέπλυνέ τον σε καθαρό νερό. Στέγνωσέ τον καλά σε χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει ίχνος υγρασίας.
- Κόψε το ψάρι σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον άφησέ το σε απορροφητικό χαρτί.
- Ο μπακαλιάρος κόβεται πιο σωστά σε μερίδες όταν τον παγώσουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα.
Για το πανάρισμα
- Σε ένα μικρό ταψί βάλε το χωριάτικο αλεύρι, το καλαμποκάλευρο και λίγο αλάτι. Ανακάτεψε τα υλικά.
- Ζέστανε ένα τηγόνι σε μέτρ προς δυνατή φωτιά και ρίξε το λάδι.
- Το λάδι στο τηγάνι πρέπει να μισοσκεπάζει το φιλέτο του μπακαλιάρου.
- Βούτα ένα ένα κομμάτι ψάρι στο αλεύρι και το τίναξε ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Βάλε τα παναρισμένα κομμάτια μπακαλιάρου στο καυτό λάδι και τηγάνισέ τα.
- Άστον να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 με 3 λεπτά.
- Γύρισε τον μπακαλιάρο να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Τοποθέτησέ τον σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι.
Tip: Για να γίνει τραγανή η κρούστα από το αλεύρι στον μπακαλιάρο, πρέπει η θερμοκρασία του λαδιού στο τηγάνι να είναι σταθερή.
Φτιάξε την σκορδαλιά
- Πλύνε και καθάρισε τις πατάτες.
- Κόψε τις πατάτες στα 4 κατά μήκος.
- Έπειτα κόψε σε μικρά καρέ τις πατάτες και ξέπλυνέ τες πάλι.
- Βάλε τις κομμένες πατάτες σε μια μέτρια κατσαρόλα.
- Σκέπασε με κρύο νερό από τη βρύση να καλύπτει τις πατάτες.
- Βράσε τις πατάτες σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση χαμήλωσε την ένταση σε μεσαία και βράσε γύρω στα 20 λεπτά. Πρέπει να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται με το πιρούνι.
- Στράγγιξε αμέσως τις βρασμένες πατάτες σε σουρωτήρι.
- Ξαναβάλτες στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά και ανακάτεψε για 1 με 2 λεπτά να φύγει όλη η υγρασία τους.
- Ταυτόχρονα πιέσε τες να λιώσουν και να στεγνώσουν και βγάλτες από τη φωτιά.
- Άστες να κρυώσουν και βάλτες στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες (μαχαίρια).
- Άλεσέ τες με διακοπτόμενη κίνηση στο μίξερ και πρόσθεσε λίγο αλάτι, το σκόρδο, το φρέσκο χυμό λεμονιού και το ξύδι από κρασί.
- Πρόσθεσε το λάδι ώστε να ομογενοποιηθεί και πάγωσε την σκορδαλιά για να σφίξει.
- Διατηρείστε την σε γυάλινο σκεύος με καπάκι στην συντήρηση του ψυγείου για αρκετές ημέρες.
- Όταν μείνει για 2 με 3 ημέρες στο ψυγείο, γίνεται πιο δυνατή σε γεύση και άρωμα σκόρδου.
Δείτε τη συνταγή από το κανάλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου στο Youtube:
Δείτε ακόμα: Μπακαλιάρος με λαχανικά και ελιές
Δείτε ακόμα: Ζυμαρικά με τόνο από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο
Δείτε ακόμα: Κεφτεδάκια με σάλτσα από πιπεριές και ντομάτα