Food & Diet

Χαλβάς συμιγδαλένιος με μοτσαρέλα

Χαλβάς σιμιγδαλένιος από το foodurismo με μοτσαρέλα ή χωρίς για όσους μένουν πιστοί στη νηστεία.
Ο χαλβάς είναι ένα θρεπτικό και νηστίσιμο γλυκό, αν δεν χρησιμοποιήσετε βούτυρο για να τον ψήσετε ή μοτσαρέλα. Η βαθιά νοστιμιά του προέρχεται από το καβουρδισμένο σιμιγδάλι, τους ξηρούς καρπούς, τις φλούδες πορτοκαλιού, την κανέλα. Τι φοβερός συνδυασμός!
Αξίζει να δοκιμάσετε να βάλετε ένα μέρος σισαμέλαιο μαζί με το ελαιόλαδο, η γεύση και τα αρώματα που απελευθερώνονται είναι μοναδικά.

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)

1 κούπα ελαιόλαδο και σησαμέλαιο ανάμεικτο (αν δεν νηστεύετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κούπα βούτυρο)
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
3 κούπες ζάχαρη (έβαλα 2 ½)
4 κούπες νερό
⅓ της κούπας κουκουνάρι
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
300 γρ. μοτσαρέλα ξερή τριμμένη (όχι την φρέσκια που πωλείται στην άλμη, αυτή που είναι σε “μπαστούνι” στο ψυγείο με τα τυριά του τοστ)
1 ξύλο κανέλας
5 “καρφάκια” γαρύφαλλο
μισό πορτοκάλι σε φέτες
μισό λεμόνι σε φέτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις φέτες των εσπεριδοειδών, την κανέλα και το γαρύφαλλο και αφήνουμε να πάρουν βράσουν για 3-4 λεπτά. Βγάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στο πλάι μέχρι να το χρειαστούμε.
Βάζουμε στη φωτιά μια ευρύχωρη κατσαρόλα.
Όταν ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Ρίχνουμε το λάδι και αφήνουμε να ζεσταθεί, όχι όμως να “κάψει”. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε διαρκώς για μερικά λεπτά. Αφού ρίξουμε το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, σε κουζίνα για παράδειγμα που έχει έως το 9 εμείς το ρυθμίζουμε στο 6. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το σιμιγδάλι να αρχίσει να καβουρδίζεται και να αφήνει το χαρακτηριστικό άρωμά του, προσοχή όμως να μην καεί γιατί θα πικρίσει.
Θα δείτε ότι σκουραίνει ελαφρά το χρώμα του και αναδύει ένα ευχάριστο άρωμα ξηρού καρπού. Αν θέλετε μπορείτε σε αυτό το σημείο να ρίξετε και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο ελάχιστο, φέρνουμε δίπλα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι την κατσαρόλα με το σιρόπι και αρχίζουμε πολύ προσεκτικά να ρίχνουμε με κουτάλα το σιρόπι στο μείγμα του σιμιγδαλιού.
Σε αυτό το σημείο χρειάζεται πραγματικά μεγάλη προσοχή γιατί το μείγμα θα αρχίσει να κοχλάζει -έτσι πρέπει- και είναι κάπως επικίνδυνο να καείτε από τις καυτές σταγονίτσες που θα πετάγονται. Αδειάστε όλο το σιρόπι, ανακατέψτε για λίγο. Ρίξτε την τριμμένη μοτσαρέλα, ανακατέψτε γρήγορα καθώς η μοτσαρέλα λιώνει και αφαιρέστε τον χαλβά από τη φωτιά.
Για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμος ο χαλβάς η υφή του πρέπει να είναι σαν ρευστή κρέμα.
Αδειάζουμε το ζεστό μείγμα σε ατομικά μπολ ή σε μια φόρμα.
Πασπαλίστε με τριμμένη κανέλα και σερβίρετε ζεστό τον χαλβά. Μπορείτε να φάτε τον χαλβά του foodurismo και κρύο απλώς τότε δεν θα έχει αυτή την χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή, είναι όμως εξίσου εύγεστος.

Αν νηστεύετε, μπορείτε να απλώς να παραλείψετε την μοτσαρέλα, ακολουθείστε κανονικά τα βήματα παρασκευής του χαλβά χωρίς την προσθήκη του τυριού στο τέλος.
Επίσης, όπως θα είδατε χρησιμοποιώ μια μίξη ελαιολάδου με σησαμέλαιο. Αξίζει να το δοκιμάσετε, είναι ένα έλαιο ένα εξαιρετικής διατροφικής και θρεπτικής αξίας. Επειδή είναι το έλαιο από το σουσάμι έχει γεύση κοντινή με των ξηρών καρπών και ταιριάζει θαυμάσια με τον χαλβά, κάνει το τελικό αποτέλεσμα πιο γεμάτο και με πιο βαθιά γεύση.

Glance Team

Recent Posts

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός…

4 εβδομάδες ago

Νίκος Καρβέλας: Ο λόγος που παντρεύτηκε με την Αννίτα Πάνια

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας σε μια…

4 εβδομάδες ago

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα…

1 μήνα ago

Ξέχνα το κλασικό κόκκινο! Η Φαίη Σκορδά έκανε στα νύχια της την νέα εκδοχή του

Αν είσαι από εκείνες που προτιμούν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα, τότε η…

1 μήνα ago

Ιωάννα Τούνη: Παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι του revenge porn της

Σε δική για κακούργημα παραπέμπονται οι δυο άνδρες που είχε καταγγείλει η Ιωάννα Τούνη για…

1 μήνα ago

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Σαρώνει” στα trends το χρώμα που έκανε στα μαλλιά της (και όχι άδικα)

Σαρώνει κυριολεκτικά στις τάσεις, η τεχνική και το χρώμα που είδαμε να έχει στα μαλλιά…

1 μήνα ago