Food & Diet

Δροσερό ταμπουλέ: Η Λιβανέζικη μαϊντανοσαλάτα

Η σαλάτα ταμπουλέ είναι μια από τις ωραιότερες και δροσερές σαλάτες που έχουμε “εισάγει” από τη λιβανέζικη κουζίνα. Τρυφερός μαϊντανός, αρωματικό λεμόνι, δροσερός δυόσμος, σπιρτόζικο κρεμμύδι, ολόγλυκια ντομάτα. Όλα αυτά φτιάχνουν μια πολύ γευστική σαλάτα με έντονη την αίσθηση της φρεσκάδας και και της ζωντάνιας των υλικών. Στον ταμπουλέ του foodurismo.com χρησιμοποιούμε πολύ φρέσκα και τρυφερά μυρωδικά. Μαϊντανό και δυόσμο χωρίς κοτσάνια, διαλέγουμε ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, λευκόσαρκα ξερά κρεμμύδια ή φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια.

Η απλή και ταπεινή αυτή σαλάτα έχει μόνο μια “απαίτηση” από εμάς, τα φρέσκα και τρυφερά υλικά. Η καλή πρώτη ύλη θα μας ανταμείψει, όπως γίνεται πάντα. Στον ταμπουλέ δεν κάνουμε… κράτει στο λεμόνι.

Ταμπουλέ και λεμόνι πάνε παρέα. Για αυτό είναι καλή ιδέα το πληγούρι να το μουλιάζουμε στον χυμό λεμονιού. Αυτό δένει τόσο ωραία τις γεύσεις και χαρίζει φρέσκα στη σαλάτα. Ένα ταμπουλέ είναι ένα πολύ καλό συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι αλλά μπορούμε να το φάμε και μόνο του με λίγα παξιμάδια ως ελαφρύ αλλά πλήρες γεύμα.

Υλικά για ταμπουλέ foodurismo

μαϊντανός (δύο διπλές χούφτες ψιλοκομμένος) δυόσμος (μια μονή χούφτα ψιλοκομμένος) 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το λευκό μέρος και λίγο από το τρυφερό πράσινο) 1 μικρή ντομάτα σφιχτή σε καρέ (ή μισή μέτρια) 1 κουταλιά της σούπας πλιγούρι μουλιασμένο σε ζεστό νερό ή χυμό λεμονιού ελαιόλαδο (περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας) αλάτι και πιπέρι σπόρους από ρόδι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μικρό μπολ και στύβουμε τον χυμό λεμονιού, τόση ποσότητα μέχρι να καλύψουμε το πλιγούρι. Αυτή την εποχή τα λεμόνια δεν είναι στα φόρτε τους και δεν έχουν αρκετό ζουμί για αυτό χρειάστηκε να στύψω ένα ολόκληρο λεμόνι για να καλύψω έστω και αυτή τη μικρή ποσότητα από πλιγούρι. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ζεστό νερό. Αφήνουμε το πλιγούρι στην άκρη μέχρι να φουσκώσει. Μέχρι να ετοιμαστούν τα μυρωδικά θα είναι έτοιμο. Πλένουμε και στεγνώνουμε από τα πολλά νερά τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Τα ψιλοκόβουμε με μαχαίρι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Κόβουμε σε καρέ και την ντομάτα. Σε ένα μπολ βάζουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, προσθέτουμε το πλιγούρι (μαζί με τον χυμό λεμονιού, αν όμως χρησιμοποιήσουμε νερό στραγγίζουμε ο,τι έχει μείνει) ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε για να τσεκάρουμε το αλάτι ή το λεμόνι, ίσως χρειαστεί κάτι να προσθέσουμε. Αφήνουμε το ταμπουλέ του foodurismo.com να σταθεί για 20-30 λεπτά για να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις και σερβίρουμε με λίγα σπόρια ροδιού

Ανδριάνα Παναγιώτου

Recent Posts

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός…

1 μήνα ago

Νίκος Καρβέλας: Ο λόγος που παντρεύτηκε με την Αννίτα Πάνια

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας σε μια…

1 μήνα ago

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα…

1 μήνα ago

Ξέχνα το κλασικό κόκκινο! Η Φαίη Σκορδά έκανε στα νύχια της την νέα εκδοχή του

Αν είσαι από εκείνες που προτιμούν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα, τότε η…

1 μήνα ago

Ιωάννα Τούνη: Παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι του revenge porn της

Σε δική για κακούργημα παραπέμπονται οι δυο άνδρες που είχε καταγγείλει η Ιωάννα Τούνη για…

1 μήνα ago

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Σαρώνει” στα trends το χρώμα που έκανε στα μαλλιά της (και όχι άδικα)

Σαρώνει κυριολεκτικά στις τάσεις, η τεχνική και το χρώμα που είδαμε να έχει στα μαλλιά…

2 μήνες ago