Food & Diet

Εύκολα σοκολατάκια πορτοκάλι, βελούδινα και αρωματικά

Τα σοκολατάκια με άρωμα και γεύση μανταρίνι του foodurismo θα γίνουν από τα αγαπημένα σας! Η εποχή των μανταρινιών έφτασε. Οι μικροί μυρωδάτοι καρποί κατακλύζουν πάγκους μανάβικων και λαϊκών αγορών. Με μυρωδιά χαρακτηριστική και γεύση όλο φρεσκάδα τα μανταρίνια κάνουν την εμφάνισή τους στο τέλος του φθινοπώρου. Ο ένας τρόπος είναι να ζεστάνεις φλούδα μέσα στην κρέμα γάλακτος. Ο άλλος, πιο… δραστικός, είναι να προσθέσεις ξύσμα.
Γενικά, το ξύσμα των εσπεριδοειδών είναι ένα φοβερό υλικό για να νοστιμίσεις γλυκά και φαγητά. Σε αυτά τα σοκολατάκια, το ξύσμα έχει το εξής πλεονέκτημα, δεν υπόκειται σε βρασμό άρα δεν χάνει καθόλου από το έντονο άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση. Η υφή της γκανάζ που παίρνει τη μορφή του… σοκολατακίου είναι βελούδινη, απαλή, εθιστική.
Υλικά για σοκολατάκια μανταρίνι(για 40-50 τμχ)
300 γρ. κουβερτούρα 54% περιεκτικότητα σε κακάο 200 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης φλούδα από 1 μανταρίνι (βιολογικό ή από κήπο, αράντιστο) ξύσμα από 1 μανταρίνι (βιολογικό ή από κήπο, αράντιστο) 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
κακάο 100 γρ. κουβερτούρα 54% (λιωμένη)
Εκτέλεση
Κόβουμε με μαχαίρι σε πολύ μικρά κομμάτια την κουβερτούρα και την βάζουμε σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τις φλούδες από το μανταρίνι. Φέρνουμε την κρέμα σε σημείο βρασμού, χωρίς όμως να κοχλάζει. Αφαιρούμε τις φλούδες και ρίχνουμε το ξύσμα μανταρινιού. Προσέχουμε να είναι πολύ λεπτοτριμμένο. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε ένα λεπτό να σταθεί και μετά ανακατεύουμε με πλαστική σπάτουλα μέχρι να λιώσουν τα κομμάτια της σοκολάτας εντελώς. Αν τα κομμάτια της σοκολάτας είναι κάπως μεγάλα ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την μέθοδο μπεν μαρί για να λιώσει εντελώς. Βάζετε δηλαδή το μπολ με τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος πάνω σε μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει. Προσέξτε όμως το μπολ με το μείγμα της σοκολάτας να μην ακουμπάει στο καυτό νερό.
Γενικά, να ξέρετε ότι η υψηλή θερμοκρασία χαλάει τη σύσταση της σοκολάτας, θέλει λίγο προσεκτικούς χειρισμούς. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία γκαράζ. Αδειάζουμε τη ζέστη γκαναζ σε άλλο καθαρό μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Για να καταλάβουμε ότι η γκαναζ έχει τη σωστή θερμοκρασία, την ακουμπάμε με το δάχτυλό μας και αυτό δεν λερώνεται. Η γκανάζ πρέπει να είναι σε υφή όπως η μαλακή πλαστελίνη, ώστε να μπορεί εύκολα να πλαστεί σε σοκολατάκια. Βάζουμε σε ένα φλιτζανάκι λίγο ηλιέλαιο και βρέχουμε ελαφρά με αυτό τα χέρια μας ώστε να μην κολλήσει η σοκολάτα καθώς την πλάθουμε. Αν καλύψουμε τα σοκολατάκια με κακάο, βάζουμε μια ποσότητα κακάο σε ένα μικρό μπολ και τα κυλάμε σε αυτό. Τα φυλάμε κατευθείαν σε γυάλινο μπολ. Αν θέλουμε να καλύψουμε τα σοκολατάκια με σοκολάτα, λιώνουμε 100 γραμμάρια κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύμματα (χωρίς να προσθέσουμε κάτι σε αυτήν) και την αφήνουμε να κρυώσει. Βουτάμε τα σοκολατάκια στη λιωμένη σοκολάτα, τα καλύπτουμε καλά με αυτή και με δυο πιρούνια ή δυο οδοντογλυφίδες τα βγάζουμε από τη ρευστή σοκολάτα και τα ακουμπάμε σε χαρτί ψησίματος. Η σοκολάτα με την οποία τα καλύπτουμε όταν κρυώσει έρχεται στην αρχική της μορφή, δηλαδή γίνεται στέρεη. Έτσι, τα σοκολατάκια είναι απέξω ελαφρώς σκληρά, σαν την κλασική σοκολάτα, και από μέσα μαλακά. Είναι πολύ ωραία ιδέα να τα φτιάξετε με αυτόν τον τρόπο, έχουν ενδιαφέρον στην υφή τους Τα αφήνουμε να παγώσουν και τα φυλάμε σε γυάλινο μπολ.
Δείτε το βίντεο
Στέλλα Μιχαλέα

Recent Posts

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός…

1 μήνα ago

Νίκος Καρβέλας: Ο λόγος που παντρεύτηκε με την Αννίτα Πάνια

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας σε μια…

1 μήνα ago

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα…

1 μήνα ago

Ξέχνα το κλασικό κόκκινο! Η Φαίη Σκορδά έκανε στα νύχια της την νέα εκδοχή του

Αν είσαι από εκείνες που προτιμούν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα, τότε η…

1 μήνα ago

Ιωάννα Τούνη: Παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι του revenge porn της

Σε δική για κακούργημα παραπέμπονται οι δυο άνδρες που είχε καταγγείλει η Ιωάννα Τούνη για…

1 μήνα ago

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Σαρώνει” στα trends το χρώμα που έκανε στα μαλλιά της (και όχι άδικα)

Σαρώνει κυριολεκτικά στις τάσεις, η τεχνική και το χρώμα που είδαμε να έχει στα μαλλιά…

1 μήνα ago