Food & Diet

Κρεμώδες χούμους, ένα εύκολο και υγιεινό ντιπ

Το χούμους είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Μέσης Ανατολής, που η φήμη του έχει ξεπεράσει προ πολλού τα γεωγραφικά όριά της.

Εύγευστο, υγιεινό και νηστίσιμο το χούμους είναι ένα ντιπ που συχνά συναντάμε σε εστιατόρια στην Ελλάδα.

Είναι όμως πολύ εύκολο και γρήγορο να το κάνουμε και στο σπίτι.

Εκτός από τα ρεβίθια και το ταχίνι το επιτυχημένο χούμους χρειάζεται καλό χτύπημα στο μπλέντερ με λίγα παγάκια ή λίγο παγωμένο νερό για να γίνει λείο και κρεμώδες.

Είναι πολύ ωραίο η υφή του χούμους να είναι αέρινη, απαλή και πλούσια και δεν είναι διόλου δύσκολο να το κάνετε.

Αν είστε μερακλήδες κι αγαπάτε τη γεύση του κύμινου μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ή και περισσότερο στο μείγμα για να ενισχύσετε τη γεύση του.

Ειδικά στην περίοδο της νηστείας, όπως αυτή που διανύουμε, το χούμους είναι εξαιρετική λύση για ένα χορταστικό και υγιεινό γεύμα. Μαζί με αραβικές πίτες, φρέσκο ψωμί, ωραία παξιμάδια, sticks λαχανικών, το χούμους φτιάχνει τα γεύματά μας.

Δοκιμάστε όμως να το βάλετε και δίπλα σε ένα ωραίο κομμάτι ψητού αρνιού.

Είτε ως συνοδευτικό, είτε ως ορεκτικό το χούμους δίνει χαρακτήρα και νόστιμα στο τραπέζι μας.

Υλικά για χούμους 

400 γρ. ρεβύθια από κονσέρβα
½ φλιτζάνι από το νερό της κονσέρβας
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
1-2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι και πιπέρι
γλυκιά πάπρικα ή σουμάκ για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ανοίγουμε την κονσέρβα και σουρώνουμε τα ρεβίθια, κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό τους.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού,το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Χτυπάμε στο μπλέντερ για 2 περίπου λεπτά. Σταματάμε το χτύπημα και βλέπουμε πόσο σφιχτό είναι το μείγμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό και ελαιόλαδο.

Καλό είναι στο σημείο αυτό να προσθέσουμε 1-2 μικρά παγάκια, κάνουν το τελικό μείγμα πιο κρεμώδες.

Χτυπάμε ξανά στο μπλέντερ για 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Σερβίρουμε το χούμους με ελαιόλαδο, γλυκιά πάπρικα ή σουμάκ.

Μπορούμε να βάλουμε με flakes καυτερής πιπεριάς αν μας αρέσει να έχει μια πιο πικάντικη γεύση.

Ψήστε αραβικές πίτες ή ψωμί και κόψτε sticks λαχανικών, ταιριάζουν πάρα πολύ με το χούμους.

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή! 

Στέλλα Μιχαλέα

Recent Posts

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός…

4 εβδομάδες ago

Νίκος Καρβέλας: Ο λόγος που παντρεύτηκε με την Αννίτα Πάνια

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας σε μια…

4 εβδομάδες ago

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα…

1 μήνα ago

Ξέχνα το κλασικό κόκκινο! Η Φαίη Σκορδά έκανε στα νύχια της την νέα εκδοχή του

Αν είσαι από εκείνες που προτιμούν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα, τότε η…

1 μήνα ago

Ιωάννα Τούνη: Παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι του revenge porn της

Σε δική για κακούργημα παραπέμπονται οι δυο άνδρες που είχε καταγγείλει η Ιωάννα Τούνη για…

1 μήνα ago

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Σαρώνει” στα trends το χρώμα που έκανε στα μαλλιά της (και όχι άδικα)

Σαρώνει κυριολεκτικά στις τάσεις, η τεχνική και το χρώμα που είδαμε να έχει στα μαλλιά…

1 μήνα ago