Food & Diet

Στροφή στα κακής ποιότητας τρόφιμα για τους Έλληνες λόγω ακρίβειας -Ανησυχητικά τα ευρήματα έρευνας

Έντονο προβληματισμό προκαλεί έρευνα που αποκαλύπτει πως η ακρίβεια στην χώρα μας τείνει να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας ως προς τον τομέα της υγείας.

Πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε στην χρονική περίοδο 20-26 Μαΐου 2022 η Ierax Analytics σε δείγμα 1.017 ατόμων αφορά στον βαθμό που η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής, η οποία έχει γίνει αισθητή ειδικά το τελευταίο εξάμηνο, έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες του κοινού.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της Ierax Analytix, Χάρης Λαλάτσης, «αρχικά, παρατηρούμε ότι η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των περισσότερων ερωτώμενων σε μεγάλο βαθμό (75%). Μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί εντονότερα άτομα άνω των 50 ετών».

Σύμφωνα με τον κ. Λαλάτση, το 41% όσων είναι άνετα οικονομικά δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από την αύξηση τιμών τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για όσους αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα πέφτει κατακόρυφα στο 2%. Σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, οι μισοί δήλωσαν πως έχουν επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μείωση κατανάλωσης υγιεινών τροφών αλλά και τροφίμων γενικότερα

Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι 41% δηλώνουν πως καταναλώνουν λιγότερες υγιεινές τροφές σε σχέση με έξι μήνες πριν. Αυτό δείχνει μια μεγάλη απόκλιση από το υγιεινό και φρέσκο φαγητό (λαχανικά, φρούτα). Αντίστοιχα, ποσοστό 16% αγοράζει περισσότερο πρόχειρο φαγητό (junk food) και άρα τρέφεται με περισσότερες κενές θερμίδες σε σχέση με παλαιότερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ποσοστό 66% των ερωτώμενων, το τελευταίο εξάμηνο αγοράζει λιγότερα τρόφιμα, λόγω της ακρίβειας και αυτή η αλλαγή φαίνεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 50 ετών όπου το ποσοστό φτάνει το 75% τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό των νέων 18-30 ετών είναι 57%. Εξάλλου το 93% όσων δηλώνουν πως αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά πλέον ψωνίζει λιγότερα τρόφιμα.

Επιπλέον, το 67% των ερωτώμενων, ανεξαρτήτως ηλικίας, πλέον κοιτάζει περισσότερο την τιμή των τροφίμων. Βέβαια, όσο αυξάνεται η ηλικία φαίνεται ότι οι ερωτώμενοι το νιώθουν αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό. Ακόμη και όσοι είναι άνετα οικονομικά φαίνεται ότι πλέον κοιτούν περισσότερο τις τιμές σε σύγκριση με παλιότερα (75%).

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ποσοστό 32% των ερωτώμενων στην Ελλάδα δήλωσε ότι πλέον ενδιαφέρεται λιγότερο για την ποιότητα των τροφίμων σε σχέση με έξι μήνες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμη: Τι είναι η νυχτερινή υπερφαγία και πώς αντιμετωπίζεται

Δείτε ακόμη: Πώς μπορείς να χάσεις τα περιττά κιλά χωρίς εξαντλητικές δίαιτες;

Πασχάλης Μαντζαρίδης

Recent Posts

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός…

1 μήνα ago

Νίκος Καρβέλας: Ο λόγος που παντρεύτηκε με την Αννίτα Πάνια

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο Νίκος Καρβέλας σε μια…

1 μήνα ago

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα…

1 μήνα ago

Ξέχνα το κλασικό κόκκινο! Η Φαίη Σκορδά έκανε στα νύχια της την νέα εκδοχή του

Αν είσαι από εκείνες που προτιμούν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα, τότε η…

1 μήνα ago

Ιωάννα Τούνη: Παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι του revenge porn της

Σε δική για κακούργημα παραπέμπονται οι δυο άνδρες που είχε καταγγείλει η Ιωάννα Τούνη για…

1 μήνα ago

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: “Σαρώνει” στα trends το χρώμα που έκανε στα μαλλιά της (και όχι άδικα)

Σαρώνει κυριολεκτικά στις τάσεις, η τεχνική και το χρώμα που είδαμε να έχει στα μαλλιά…

1 μήνα ago