Quantcast

Ηλιακό έγκαυμα στα χείλη: Τι είναι και πως μπορείς να προστατευτείς!

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Τους κάνεις απολέπιση, φοράς το ενυδατικό σου κραγιόν, αλλά λαμβάνεις τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψεις το ηλιακό έγκαυμα στα χείλη σου;

Ναι, τα καμένα χείλη από τον ήλιο είναι κάτι αληθινό!

Στην πραγματικότητα, το στόμα σου είναι ακόμη πιο επιρρεπές σε ηλιακά εγκαύματα από άλλες περιοχές του σώματός σου λόγω της μοναδικής φύσης του δέρματος που αποτελείται.

Τα χείλη έχουν ένα λεπτότερο στρώμα δέρματος σε σύγκριση με το υπόλοιπο δέρμα στο σώμα και πολύ λίγη μελανίνη, η οποία βοηθά στην παροχή φυσικής προστασίας από τις ακτίνες UV.

Και τώρα θα σου πω ένα μυστικό που θα εντυπωσιάσει τους φίλους σου: το κάτω χείλος σου είναι πιο ευάλωτο στις βλάβες από τον ήλιο από το πάνω μέρος, επειδή η μύτη προσφέρει κάποια αντηλιακή προστασία για το άνω χείλος!

Πώς φαίνεται η ζημιά από τον ήλιο στα χείλη;

Τα αρχικά σημάδια που θα δείξουν ότι έχουν καεί τα χείλη σου από τον ήλιο εμφανίζονται περίπου δύο έως πέντε ώρες μετά την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Το πώς παρουσιάζεται ένα ηλιακό έγκαυμα εξαρτάται φυσικά από το επίπεδο της ζημιάς που προκαλείται.

Τα συμπτώματα μιας ήπιας περίπτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν ξηρότητα, ερεθισμό και ερυθρότητα.

Εάν υποφέρεις από ένα μέτριο έως σοβαρό έγκαυμα, αυτά τα συμπτώματα ξεσπούν υπερβολικά με τη μορφή φυσαλίδων, αιμορραγίας, πόνου και εξαιρετικής ευαισθησίας.

Πώς αντιμετωπίζεις το ηλιακό έγκαυμα στα χείλη;

Εάν παρατηρήσεις ένα ασυνήθιστο σημείο στα χείλη σου ή μια πληγή που δεν επουλώνεται, επισκέψου έναν δερματολόγο το συντομότερο δυνατό.

Αλλά για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα του εγκαύματος των χειλιών βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να κάνεις από την άνεση του σπιτιού.

Περιποίηση από το σπίτι

Αν βρεθείς με ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα, μπορείς να χρησιμοποιήσετε μια δροσερή κομπρέσα στα χείλη σου για να ανακουφίσεις λίγο το πρήξιμο και να μειώσεις τη θερμότητα στα χείλη σου.

Αυτό το τέχνασμα λειτουργεί καλά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα μη συνταγογραφούμενο αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση του ήπιου πόνου.

Η εφαρμογή τζελ αλόης βέρα στα χείλη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του ερεθισμού.

Μπορείς να αποτρέψεις το ηλιακό έγκαυμα στα χείλη;

Τώρα έρχονται τα καλά νέα: το ηλιακό έγκαυμα στα χείλη σου μπορεί να αποφευχθεί εντελώς εάν είσαι επιμελής με την εφαρμογή αντηλιακού. Μπορείς να εφαρμόσεις το αγαπημένο σου αντηλιακό προσώπου στα χείλη σου για κάποια προστασία.

Άπλωσε το τουλάχιστον 15 λεπτά πριν βγεις έξω και εφάρμοσε ξανά όταν ιδρώσεις ή το μετά φαγητό και το ποτό, καθώς μπορεί να αφαιρέσουν το γιατρικό για τα χείλη σου όπως ακριβώς και το κραγιόν σου.

Photos: Istock

Δείτε ακόμη: Ηλιακό έγκαυμα: Ανακουφιστείτε φυσικά με αυτούς τους τρόπους!

Δείτε ακόμη: DIY: Καταπραϋντική μάσκα με βρώμη

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάηκες από τον ήλιο; Οι 3 καλύτερες μάσκες προσώπου για ανακούφιση!

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι επώδυνα, προκαλούν φαγούρα και σίγουρα δεν φαίνονται όμορφα στην επιδερμίδα. Χρειάζεται χρόνος και σωστή φροντίδα για να ηρεμήσουν και να...

Κάψιμο από τoν ήλιο; 2+1 top φυσικές μάσκες για άμεση ανακούφιση!

Όλοι γνωρίζουμε πόσο πόνο και δυσφορία μπορεί να προκαλέσει ένα ηλιακό έγκαυμα. Είναι επώδυνο, προκαλεί φαγούρα και χαλάει την όψη της επιδερμίδας. Εάν έμεινες...

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη χρήση του αντηλιακού

Το αντηλιακό είναι σημαντικό να το χρησιμοποιούμε όλες τις ημέρες του χρόνου, ωστόσο τους καλοκαιρινούς μήνες που ο ήλιος είναι ακόμα πιο καυτός και...

Πως να διαλέξεις το κατάλληλο αντηλιακό με βάση τις ανάγκες της επιδερμίδας σου!

Το έχεις ακούσει πολλές φορές, αλλά το αντηλιακό είναι απαραίτητο να το φοράς χειμώνα- καλοκαίρι. Είναι η μόνη προστασία που έχει η επιδερμίδα σου από...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τατιάνα Στεφανίδου: Το φόρεμά της έχει το χρώμα της σεζόν! Ταιριάζει σε ξανθές & μελαχρινές

Με ένα φόρεμα που έχει αναμφίβολα το χρώμα της σεζόν εντοπίσαμε στο Instagram την Τατιάνα Στεφανίδου, το οποίο ταιριάζει και σε ξανθές αλλά και...