Quantcast

Bιώσιμη μόδα: Μήπως το vegan δέρμα δεν είναι η πιο “πράσινη” επιλογή για τα ρούχα μας;

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Τον περασμένο μήνα η Πορτογαλία ανακοίνωσε την απαγόρευση του όρου «vegan leather» και η Γαλλία δέχεται πιέσεις να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Γιατί όμως προέκυψε η απαγόρευση των vegan δέρματος;

Οι λόγοι για τους οποίους η Πορτογαλία απαγόρευσε τον όρο ήταν ότι ήταν φαινομενικά παραπλανητικός για τους πελάτες που πίστευαν ότι το «vegan δέρμα» ήταν ένα απολύτως φυσικό προϊόν, όταν συχνά κατασκευάζεται από μια σειρά συνθετικών με βάση το πλαστικό. Επιπλέον, ορισμένες εκδόσεις δεν είναι καν 100% vegan (αλλά αυτό είναι μια εντελώς άλλη περίπτωση πράσινου “πλυσίματος”.) Είναι καλό να έχεις κατά νου ότι οι εξαγωγές δερμάτινων υποδημάτων αξίζουν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην πορτογαλική οικονομία και αποτελούν τη μεγαλύτερη εξαγωγή της χώρας μετά τα αυτοκίνητα , ανταλλακτικά αυτοκινήτων και το πετρέλαιο.

Η Διευθύντρια Εταιρικών Έργων της PETA, Yvonne Taylor, δήλωσε:  «Οι κανονισμοί που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τη χρήση του όρου «φυτικό δέρμα» είναι σημάδια της αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των βιομηχανιών που εκμεταλλεύονται ζώα ότι σύντομα – δικαίως – θα θεωρηθούν ως λείψανα μιας εποχής που γνωρίζαμε ελάχιστα για την υγεία, το περιβάλλον ή την καλή διαβίωση των ζώων. Η έκρηξη του vegan δέρματος δεν δείχνει όμως σημάδια επιβράδυνσης: η αγορά προβλέπεται να αξίζει πάνω από 67 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2025».

Όπως συμβαίνει με τόσους πολλούς τομείς της βιομηχανίας της μόδας, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά επίπεδα στην παραγωγή (συχνά απαιτούνται πάνω από 30 στάδια για να κατασκευαστεί μόνο ένα απλό ένδυμα), η ιχνηλασιμότητα και η υπευθυνότητα είναι δύσκολο να διαχειριστούν. Και επειδή τα συνθετικά δέρματα είναι κατασκευασμένα από PVC, πολυεστέρα και ίνες με βάση το πλαστικό χρειάζονται λάδι για την παραγωγή τους. Επίσης, για την παραγωγή τους ρίχνουν μικροπλαστικά στο περιβάλλον και τους ωκεανούς οπότε δεν είναι μια επιλογή φιλική προς τον πλανήτη. Αλλά ακόμη και αν βάλουμε στην άκρη την ηθική, η παραγωγή γνήσιου δέρματος είναι μια διαδικασία βαριάς ρύπανσης. Η αναζήτηση δερμάτων φυτικής προέλευσης θα μπορούσε να είναι μια λύση.

Το vegan δέρμα χρησιμοποιείται συχνά ως ο γενικός όρος για οποιοδήποτε σουέτ ή υλικό με όψη δέρματος που δεν είναι κατασκευασμένο από δέρμα ζώων. Αλλά, υπάρχουν επίπεδα αυθεντικότητας στο vegan δέρμα. Στο παρελθόν ονομαζόταν «pleather» (από πλαστικό δέρμα) και εξακολουθεί να περιγράφεται κυρίως ως faux leather στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες μάρκες υιοθέτησαν το «vegan leather» για να περιγράψουν οτιδήποτε μη ζωικό στην αρχική του πηγή (αν και μπορεί να μην είναι vegan σε όλες τις διαδικασίες του.)

Η πλοήγηση στη βιώσιμη μόδα μπορεί συχνά να σε αφήσει πιο μπερδεμένο από πριν. Τα vegan δέρματα δεν είναι απαραίτητα το ιερό δισκοπότηρο της βιωσιμότητας που μπορεί να ισχυρίστηκαν ότι είναι και το να σημαδεύετε το κουτί ως vegan δεν δίνει τη δυνατότητα να παρακάμψεις τη βιωσιμότητα. Αλλά είναι στο χέρι σου να αποφασίσεις ποια είναι τα ηθικά και βιώσιμα όρια σου όταν αγοράζεις οτιδήποτε για την γκαρνταρόμπα σου.

Photos: Istock

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...