Quantcast

Παγκόσμια θλίψη! Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Πλήρης ημερών πέθανε ο πρώην ηγέτης της ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο σημαντικός Ρώσος πολιτικός ήταν ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.

Την είδηση για τον χαμό του τελευταίου γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος μετέδωσε το το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax καθώς και το TASS.

«Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ απεβίωσε σήμερα το βράδυ μετά από σοβαρή και παρατεταμένη ασθένεια», ανακοίνωσε το CKB.

Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ;

  • Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ (2 Μαρτίου 1931 – 30 Αυγούστου 2022) ήταν Ρώσος και Σοβιετικός πολιτικός που υπηρέτησε ως ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.
  • Ως αρχηγός του κράτους της χώρας από το 1988 έως το 1991, υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ από το 1988 έως το 1989, Πρόεδρος του Ανώτατου Σοβιέτ από το 1989 έως το 1990, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 έως 1991 και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1990 έως τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
  • Ιδεολογικά, ο Γκορμπατσόφ αρχικά προσχώρησε στον μαρξισμό-λενινισμό, αλλά κινήθηκε προςσοσιαλδημοκρατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
  • Ο Γκορμπατσόφ γεννήθηκε στο Privolnoye, στο Stavropol Krai, σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια ρωσικής και ουκρανικής κληρονομιάς. Μεγαλώνοντας υπό την κυριαρχία του Ιωσήφ Στάλιν, στα νιάτα του λειτουργούσε θεριζοαλωνιστικές μηχανές σε ένα συλλογικό αγρόκτημα προτού ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο τότε κυβερνούσε τη Σοβιετική Ένωση ως μονοκομματικό κράτος σύμφωνα με την επικρατούσα ερμηνεία του μαρξιστικού-λενινιστικού δόγματος.
  • Ενώ σπούδαζε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, παντρεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Raisa Titarenko το 1953 πριν πάρει το πτυχίο του στη Νομική το 1955.
  • Μετακομίζοντας στη Σταυρούπολη , εργάστηκε για την Komsomolοργάνωση νεολαίας και, μετά το θάνατο του Στάλιν, έγινε ένθερμος υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων αποσταλινοποίησης του σοβιετικού ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ.
  • Διορίστηκε Πρώτος Γραμματέας του Κόμματος της Περιφερειακής Επιτροπής της Σταυρούπολης το 1970, στην οποία θέση επέβλεψε την κατασκευή της Μεγάλης Διώρυγας της Σταυρούπολης.
  • Το 1978, επέστρεψε στη Μόσχα για να γίνει Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και το 1979 εντάχθηκε στο κυβερνών Πολιτικό Γραφείο του.
  • Μέσα σε τρία χρόνια από τον θάνατο του σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ, μετά από τα σύντομα καθεστώτα του Γιούρι Αντρόποφ και του Κονσταντίν Τσερνένκο, το Πολιτικό Γραφείο εξέλεξε τον Γκορμπατσόφ ως Γενικό Γραμματέα, τον de facto αρχηγό της κυβέρνησης, το 1985.
  • Αν και αφοσιωμένος στη διατήρηση του σοβιετικού κράτους και στα σοσιαλιστικά του ιδεώδη, ο Γκορμπατσόφ πίστευε ότι ήταν απαραίτητη σημαντική μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986.
  • Αποχώρησε από τον Σοβιετικό-Αφγανικό Πόλεμο και ξεκίνησε συναντήσεις κορυφής με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου.
  • Εσωτερικά, η πολιτική του για glasnost («ανοιχτότητα») επέτρεψε την ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου και του τύπου, ενώ η περεστρόικα («αναδιάρθρωση») προσπάθησε να αποκεντρώσει τη λήψη οικονομικών αποφάσεων για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.
  • Ο εκδημοκρατισμός του μέτρα και η συγκρότηση του εκλεγμένου Συνεδρίου των Λαϊκών Βουλευτών υπονόμευσαν το μονοκομματικό κράτος.
  • Ο Γκορμπατσόφ αρνήθηκε να επέμβει στρατιωτικά όταν διάφορες χώρες του Ανατολικού Μπλοκ εγκατέλειψαν τη μαρξιστική-λενινιστική διακυβέρνηση το 1989-1990.
  • Εσωτερικά, το αυξανόμενο εθνικιστικό αίσθημα απείλησε να διαλύσει τη Σοβιετική Ένωση, οδηγώντας τους μαρξιστές-λενινιστές σκληροπυρηνικούς να εξαπολύσουν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Αυγούστου κατά του Γκορμπατσόφ το 1991.
  • Μετά από αυτό, η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε ενάντια στις επιθυμίες του Γκορμπατσόφ και αυτός παραιτήθηκε.
  • Αφού άφησε τα καθήκοντά του, ίδρυσε το Ίδρυμα Γκορμπατσόφ, έγινε ένθερμος επικριτής των Ρώσων προέδρων Μπόρις Γέλτσιν και Βλαντιμίρ Πούτιν και έκανε εκστρατεία για το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα της Ρωσίας. Ο
  • Γκορμπατσόφ πέθανε το 2022 μετά από μια περίοδο ασθένειας.
  • Ο Γκορμπατσόφ θεωρείται ευρέως μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, ο Γκορμπατσόφ παραμένει αντικείμενο διαμάχης.
  • Αποδέκτης ενός ευρέος φάσματος βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Νόμπελ Ειρήνης, επαινέστηκε ευρέως για τον καθοριστικό του ρόλο στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, την εισαγωγή νέων πολιτικών και οικονομικών ελευθεριών στη Σοβιετική Ένωση και την ανοχή τόσο της πτώσης των μαρξιστικών-λενινιστικών διοικήσεων στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη και την επανένωση της Γερμανίας.

Δείτε ακόμα: Πέθανε ο πρώην υφυπουργός Δημήτρης Αποστολάκης

Δείτε ακόμα: Πέθανε ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Καρζής

Δείτε ακόμα: Πέθανε ο Στάθης Καρράς

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...