Quantcast

Panettone: Η απόλυτη συνταγή για το γλύκισμα των Χριστουγέννων από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Ένα από τα πιο λαχταριστά γλυκίσματα των Χριστουγέννων είναι σίγουρα το αρωματικό Panettone! Θυμίζει τσουρέκι αλλά είναι πολύ πιο αφράτο και συνήθως γεμιστό με κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα. 

Αν θέλεις να φτιάξεις στο σπίτι το δικό σου έχουν την απόλυτη συνταγή δια χειρός Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το argiro.gr.

Θα χρειαστείς: 

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 100 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 2 κύβοι νωπή μαγιά (50γρ) ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 100 γρ. κόντιτα (ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ)
  • 50 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
  • Λίγο βούτυρο για το μπολ

Παρασκευή

  • Βάλε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακάτεψέ τα.
  • Χώρισε το βούτυρο, λιώσε τα 150 γρ. και το άφησέ να γίνει χλιαρό.
  • Κόψε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια και άστο να μαλακώσει.
  • Ζέστανε τα 50 γρ. αλκοόλ και πρόσθεσε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα.
  • Σκέπασέ τα και άσε τα φρούτα να πιουν το αλκοόλ και κράτησέ τα στην άκρη για αργότερα.
  • Βάλε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτύπα με σύρμα.
  • Τοποθέτησέ τα στο αλεύρι.
  • Ζύμωσέ το μείγμα για 7- 8′ μέχρι ώσπου να γίνει ελαστικό και μαλακό σαν τσίχλα.
  • Με το μίξερ σε λειτουργία, βάλε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κράτησες στην αρχή.
  • Άστε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1′.
  • Βάλε τη μαλακή ζύμη σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, σκέπασέ το και άστο σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί.
  • Ξαναβάλε τη ζύμη στο μίξερ και ρίξε μέσα τα φρούτα.
  • Δούλεψέ το για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα.
  • Βάλε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και άδειασε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει.
  • Με γρήγορες κινήσεις αναδίπλωσε τη ζύμη.
  • Τοποθέτησε τη ζύμη σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε 15×13εκ. ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε.
  • Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.
  • Άστην να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο.
  • Άλειψε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια απαλά.
  • Μετά γύρισε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και ζέστανέ τον πολύ καλά.
  • Μόλις η λυχνία φτάσει στους 170ºC και πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, φούρνισε τα 2 πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείσεις το φούρνο και ψήσε τα πανετόνε για 40′ περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.
  • Μόλις τα βγάλεις από το φούρνο άλειψέ τα με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά.

TIP: Ιδανικά για να στεγνώσουν και να κρυώσουν σωστά πρέπει να τα κρεμάσεις ανάποδα.

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...