Ένα από τα πιο λαχταριστά γλυκίσματα των Χριστουγέννων είναι σίγουρα το αρωματικό Panettone! Θυμίζει τσουρέκι αλλά είναι πολύ πιο αφράτο και συνήθως γεμιστό με κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα.
Αν θέλεις να φτιάξεις στο σπίτι το δικό σου έχουν την απόλυτη συνταγή δια χειρός Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το argiro.gr.
Θα χρειαστείς:
- 250 γρ. βούτυρο
- 6 μεγάλα αυγά
- 100 γρ. γάλα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 2 κύβοι νωπή μαγιά (50γρ) ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 140 γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 κλωναράκι βανίλιας
- 100 γρ. σταφίδες
- 100 γρ. κόντιτα (ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ)
- 50 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
- Λίγο βούτυρο για το μπολ
Παρασκευή
- Βάλε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακάτεψέ τα.
- Χώρισε το βούτυρο, λιώσε τα 150 γρ. και το άφησέ να γίνει χλιαρό.
- Κόψε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια και άστο να μαλακώσει.
- Ζέστανε τα 50 γρ. αλκοόλ και πρόσθεσε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα.
- Σκέπασέ τα και άσε τα φρούτα να πιουν το αλκοόλ και κράτησέ τα στην άκρη για αργότερα.
- Βάλε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτύπα με σύρμα.
- Τοποθέτησέ τα στο αλεύρι.
- Ζύμωσέ το μείγμα για 7- 8′ μέχρι ώσπου να γίνει ελαστικό και μαλακό σαν τσίχλα.
- Με το μίξερ σε λειτουργία, βάλε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κράτησες στην αρχή.
- Άστε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1′.
- Βάλε τη μαλακή ζύμη σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, σκέπασέ το και άστο σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί.
- Ξαναβάλε τη ζύμη στο μίξερ και ρίξε μέσα τα φρούτα.
- Δούλεψέ το για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα.
- Βάλε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και άδειασε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει.
- Με γρήγορες κινήσεις αναδίπλωσε τη ζύμη.
- Τοποθέτησε τη ζύμη σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε 15×13εκ. ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε.
- Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.
- Άστην να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο.
- Άλειψε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια απαλά.
- Μετά γύρισε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και ζέστανέ τον πολύ καλά.
- Μόλις η λυχνία φτάσει στους 170ºC και πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, φούρνισε τα 2 πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείσεις το φούρνο και ψήσε τα πανετόνε για 40′ περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.
- Μόλις τα βγάλεις από το φούρνο άλειψέ τα με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά.
TIP: Ιδανικά για να στεγνώσουν και να κρυώσουν σωστά πρέπει να τα κρεμάσεις ανάποδα.