Quantcast

Πάστα φλώρα: Η απόλυτη νοστιμιά

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}
Η πάστα φλώρα είναι δημοφιλές ιταλικό γλυκό και λέγεται pasta frolla, άρα το “φλώρα” είναι το εξελληνισμένο όνομά της.
Pasta frolla, σημαίνει εύθρυπτη, τραγανή ζύμη.  Οι μακρινές “πατρίδες” όμως της παστα φλωρα είναι η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. Άρα η γλυκύτατη τάρτα ήρθε στην Ευρώπη από τη νότια Αμερική με ενδιάμεσους σταθμούς την Ισπανία και την Ιταλία. Στον αμερικανικό νότο το γέμισμα της τραγανής τάρτας είναι η μαρμελάδα από φρούτα αλλά πολύ συχνότερα από γλυκοπατάτα καθώς και η σάλτσα καραμέλα γάλακτος. Ερχόμενη στον κόσμο της Μεσογείου η παστα φλώρα ταυτίστηκε με τα πάμπολλα φρούτα που γίνονται μαρμελάδα. 
Αυτή την παστα φλωρα την γέμισα με μια φοβερή μαρμελάδα κορόμηλο της μητέρας μου από τον κήπο στο χωριό. Ήταν όσο έπρεπε υπόξινη και ταίριαζε άψογα με την διακριτική γλύκα της τραγανής βάσης. Η τάρτα της παστα φλώρα φτιάχνεται κατά βάση από αλεύρι, βούτυρο και αυγό. Δοκιμάστε όμως την εκδοχή που σας δίνω σε αυτή τη συνταγή με το τριμμένο αμύγδαλο, είναι καταπληκτική προσθήκη. Το αμύγδαλο δίνει πιο ωραία υφή στην τάρτα και περισσότερο γεμάτη γεύση από ο,τι το αλεύρι.  Στην Ελλάδα αγαπάμε και φτιάχνουμε τόσες πολλές μαρμελάδες από φρούτα που αξίζει να κρατάτε κάποιες ειδικά για τις τραγανές πάστες φλώρα. 
 
ΥΛΙΚΑ (για τάρτα 30 εκ. διάμετρο)
 
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα (λεπτοαλεσμένα σαν πούδρα) 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό (κρύο) 1 μεγάλο αυγό + 1 κρόκο για το άλειμμα της τάρτας 40 γρ. ζάχαρη 40 ml κονιάκ ή λικέρ πικραμύγδαλο ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ ξύσμα από μισό λεμόνι μια “τσιμπιά” αλάτι 500 γρ. μαρμελάδα (όποια σας αρέσει ή όποια έχετε στο ντουλάπι)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Σε επεξεργαστή τροφίμων ή σε μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά μαζί. Χτυπάτε για 1 λεπτό ή ζυμώνετε καλά με τα χέρια, μέχρι να έχετε μια μαλακή, κολλώδη ζύμη. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε 30-40 λεπτά στο ψυγείο.  Βουτυρώνετε καλά την τάρτα. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο. Κρατάτε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη, όσο ένα αχλάδι περίπου, για να κάνατε με αυτό τις λωρίδες της πάστα Φλώρα. Απλώνετε τη ζύμη στην τάρτα, ανοίγοντάς την με τα χέρια. Αυτό είναι πιο εύκολο από το να την ανοίξετε σε άλλη επιφάνεια με πλάστη και να την μεταφέρετε στην τάρτα μετά, γιατί η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης και εύκολα θα σας κοπεί.  Το πάχος της ανοιγμένης ζύμης είναι περίπου μισό εκατοστό. Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι. Απλώνουμε την μαρμελάδα, προσέχουμε να είναι ομοιόμορφα απλωμένη. Φτιάχνουμε κορδόνια με τη ζύμη που κρατήσαμε και τα ακουμπάμε πάνω στη μαρμελάδα, από τη μια άκρη της τάρτας ως την άλλη, σχηματίζοντας ρόμβους ή τετράγωνα. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κορδόνια και το γύρω γύρω της τάρτας με τον κρόκο. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40-45 λεπτά περίπου.
 
 
 
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...