Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνοντας εμφανίζουν συμπτώματα δυσανεξίας σε προϊόντα με μεγάλη ποσότητα λακτόζης, όπως είναι το παγωτό, το γάλα, το βούτυρο, οι κρέμες, μερικά τυριά, το ψωμί κ.α. Μάλιστα, το ποσοστό του πληθυσμού με δυσανεξία στη λακτόζη υπερβαίνει το 65%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Μedicine. Τί συμβαίνει όμως στον οργανισμό των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη, ποια είναι τα συμπτώματα και με ποια άλλα προϊόντα μπορούν να αντικαταστήσουν τα κοινά γαλακτοκομικά; Ρωτήσαμε τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Αναστασία Δουλγέρη και μας τα εξήγησε όλα.
Τι είναι η λακτόζη
Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης (υδατάνθρακας) που συναντάμε κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα σε διάφορα ποσοστά. Η δυσανεξία στη λακτόζη συγκεκριμένα αφορά την κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός ενός ανθρώπου αδυνατεί να µεταβολίσει τη λακτόζη και δεν μπορεί να διασπάσει όλη την ποσότητα που προσλαμβάνει.