Quantcast

Συνταγή για πεντανόστιμη λαγάνα δια χειρός Άκη Πετρετζίκη!

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Κατά παράδοση σήμερα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μαζί με τα σαρακοστιανά ο κόσμος απολαμβάνει την φημισμένη λαγάνα. Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που δεν επιθυμούν να αγοράσουν έτοιμο το ιδιαίτερο αυτό ψωμί, μπορεί να φτιάξεις το δικό σου.

Βρήκαμε μία πεντανόστιμη συνταγή για λαγάνα από τα χεράκια του Άκη Πετρετζίκη και σας την παρουσιάζουμε! 

Συστατικά

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

  • 2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • σουσάμι

Παρασκευή

Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά. Αρχικά χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε τη ταχύτητα. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.

Μόλις περάσει ο απαραίτητος χρόνος βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι, τοποθετούμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη για περίπου για 1,5 ώρα.

Αμέσως μετά, αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.

Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο, τις αλείφουμε με αυτό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα. Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας. Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραγανή και νόστιμη λαγάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Την Καθαρά Δευτέρα κατά παράδοση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μαζί με τα σαρακοστιανά ο κόσμος απολαμβάνει την φημισμένη λαγάνα. Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων...

Καθαρά Δευτέρα: Επί ποδός η Τροχαία! Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ενόψει τριημέρου!

Μία ανακοίνωση για την οδική ασφάλεια των εκδρομέων ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας εξέδωσε η ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα και όπως ανακοινώθηκε η Τροχαία θα είναι...

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί πετάμε χαρταετό; Ο ξεχωριστός συμβολισμός και οι διαφορετικές ονομασίες του ανά τον κόσμο

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι η κατασκευή του χαρταετού ξεκίνησε περίπου το 200 π.Χ στην Κίνα και τη Μαλαισία. Εκεί κατασκευάστηκαν οι πρώτοι χαρταετοί από...

Η πιο νόστιμη λαγάνα από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη

Ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης μάς ετοιμάζει την πιο νόστιμη λαγάνα! Για τη συνταγή θα χρειαστούμε: 1 φακελάκι μαγιά ξερή 1/2 κ.γ. ζάχαρη 300 ml νερό χλιαρό 50 ml ελαιόλαδο 500...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...