Σας προτείνουμε μία υπέροχη και πεντανόστιμη συνταγή για vegan μαγειρίτσα δια χειρός Άκη Πετρετζίκη.
Μπορεί το φετινό Πάσχα να είναι ιδιαίτερο, όπως και το περσινό, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο υπάρχουν παραδόσεις και έθιμα που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα ελληνικό τραπέζι.
Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πατροπαράδοτης κουζίνας είναι και η μαγειρίτσα που τρώγεται το βράδυ της Ανάστασης.
Η κλασσική μαγειρίτσα αποτελείται από κομμάτια αρνιού (συκώτι, πνευμόνια, έντερα), μαρούλι, ρύζι και μυρωδικά. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές παραλλαγές που μπορούν να κάνουν όσοι είναι vegan.
O διάσημος σεφ Άκης Πετρετζίκης προτείνει μία πεντανόστιμη μαγειρίτσα χωρίς κρέας και με πολλή νοστιμιά.
Βασικό συστατικό της είναι τα μανιτάρια!
Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για vegan μαγειρίτσα
Υλικά
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό άγρια μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100 γρ. κρασί λευκό
- 1.500 γρ. νερό
- 1 κύβο λαχανικών
- 200 γρ. ρύζι γλασέ
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 μαρούλι
- 1/4 ματσάκι άνηθο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- χυμό από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- άνηθο, ψιλοκομμένο
- φέτες λεμόνι
- παξιμάδια
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα και τα ρίχνουμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τσιγαρίζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να χάσουν τον όγκο τους και σβήνουμε με το κρασί.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει το ρύζι.
Κόβουμε το μαρούλι σε φέτες πάχους 2 εκατοστών, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
Προσθέτουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε τη σούπα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο.
Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο ψιλοκομμένο, φέτες λεμονιού και παξιμάδια.