Όλοι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο μιλούν για τη διατροφική αξία του μητρικού γάλακτος καθώς και για την ιδιαίτερη σύσταση που παρουσιάζει. Ανάλογα με την ηλικία του βρέφους, τις εκάστοτε ανάγκες του αλλά και την ώρα της ημέρας κατά την οποία παράγεται!
Το μητρικό γάλα στο ξεκίνημα της παραγωγής του, δηλαδή από την 1η ως την 4η ημέρα, ονομάζεται πύαρ. Στη συνέχεια όμως από την 4η ως την 14η ημέρα αρχίζει η παραγωγή του μεταβατικού γάλακτος και τέλος από την 14η ημέρα ξεκινά η παραγωγή του ώριμου γάλακτος.
Το πύαρ χαρακτηρίζεται ως το «πρώτο εμβόλιο», διότι περιέχει υψηλή συγκέντρωση ανοσοσφαιρινών. Επίσης, περιέχει νάτριο, χλώριο, πρωτεΐνες, λευκοκύτταρα, λακτοφερίνη, επιδερμικό αυξητικό παράγοντα και καροτίνη. Τα βρέφη την πρώτη ημέρας ζωής, προσλαμβάνουν ανά γεύμα λίγες σταγόνες έως 5ml μητρικού γάλακτος, αφού η χωρητικότητα του στομάχου τους είναι περίπου 7ml.