Quantcast

5 τρόποι που η εικονική πραγματικότητα βοηθά στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Οι ερευνητές βρήκαν πέντε οφέλη από τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας, η οποία φαίνεται να βοηθά στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να μετρήσει επικίνδυνες επιλογές και είναι εφικτό μέσω αυτής να χειριστούμε συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες Susan Persky και Alison Jane Martingano εντόπισαν πέντε βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης της εικονικής πραγματικότητας που βοηθούν στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αυτά τα πλεονεκτήματα συνθέτουν το ακρωνύμιο «DREAM»: συλλογή δεδομένων, ρεαλισμός, πειραματικός έλεγχος, προσαρμοστικότητα και κινητικότητα. 

Τα πέντε πλεονεκτήματα

Συλλογή δεδομένων

Η αυτόματη συλλογή δεδομένων επιτρέπει την εκτίμηση λεπτών πτυχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων με τρόπους που η παραδοσιακή παρατήρηση δεν μπορεί.

Οι ερευνητές μπορούν να μετρήσουν πόσο κοντά βρίσκονται οι άνθρωποι απέναντι στους άλλους, είτε στρέφονται προς αυτούς είτε μακριά, και αν τους κοιτάζουν άμεσα. Αυτές οι λεπτές φυσικές κινήσεις μπορούν να αποτελέσουν εξηγήσουν τις προθέσεις των ανθρώπων.

Ρεαλισμός

Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει φυσικές συμπεριφορές από τους συμμετέχοντες, λόγω του ρεαλισμού που δημιουργείται από το προσομοιωμένο περιβάλλον. Το περιβάλλον της μπορεί να αισθανθεί πραγματικό, παρά τα γραφικά που δημιουργούνται από υπολογιστή, επειδή η εικονική πραγματικότητα μπορεί να μιμείται αντιληπτικά και ψυχολογικά στοιχεία του πραγματικού κόσμου.

Τα περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας μπορεί να είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τη μέτρηση επικίνδυνων επιλογών, όπως η χρήση ναρκωτικών ή οι επιλογές σεξουαλικής υγείας, επειδή οι ερευνητές μπορούν να συλλάβουν γρήγορες επιλογές βάσει συναισθημάτων.

Πειραματικός έλεγχος

Ένα ερέθισμα εικονικής πραγματικότητας παρουσιάζεται με την ίδια ακριβώς μορφή κάθε φορά, διασφαλίζοντας την τυποποίηση. Ο έλεγχος σχεδόν όλων των αισθητηριακών εισόδων μειώνει την επίδραση ξένων μεταβλητών και θορύβου στη συλλογή δεδομένων.

Οι εικονικοί άνθρωποι μπορούν να αναλάβουν οποιονδήποτε ρόλο, από ασθενείς έως αστυνομικούς έως παιδιά, για να εξετάσουν μια σειρά κοινωνικών και διαπροσωπικών ερευνητικών ερωτημάτων με πλήρη πειραματικό έλεγχο.

Ικανότητα προσαρμογής

Οι ερευνητές μπορούν να δημιουργήσουν οποιαδήποτε κατάσταση όπως απαιτείται, ακόμη και αν είναι σπάνια ή αδύνατη στην πραγματική ζωή. Οι ψυχολόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εικονική πραγματικότητα επειδή το εικονικό περιβάλλον μπορεί να προσαρμοστεί για να προσομοιώσει οποιαδήποτε κατάσταση, περιοριζόμενη μόνο από τις φαντασίες των ερευνητών.

Οι ερευνητές μπορούν να δημιουργήσουν οποιαδήποτε κατάσταση όπως απαιτείται, ακόμη και αν είναι σπάνια ή αδύνατη στην πραγματική ζωή, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων που θα έθεταν τους συμμετέχοντες σε κίνδυνο.

Κινητικότητα

Μόλις δημιουργηθεί ένα πείραμα βασισμένο σε εικονική πραγματικότητα, μπορεί να αναπαραχθεί απευθείας οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των δυσπρόσιτων ρυθμίσεων και των πληθυσμών. Δεν απαιτείται φυσικός χώρος εργαστηρίου ή κλινικής για έρευνα που βασίζεται στην εικονική πραγματικότητα.

Οι ερευνητικές ομάδες πολλαπλών τοποθεσιών και εκείνοι που επιθυμούν να μελετήσουν δυσπρόσιτους πληθυσμούς μπορεί να εκτιμήσουν την κινητικότητα της εικονικής πραγματικότητας, η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή τυποποιημένης έρευνας σε διάφορες τοποθεσίες ή στην κοινότητα. 

Η εικονική πραγματικότητα είναι ένα νέο εργαλείο στην εργαλειοθήκη ψυχολόγων με πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. 

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...