Quantcast

Gaslighting: 5+1 ενδείξεις που μαρτυρούν ότι πιέζεις τον εαυτό σου

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Αν κάποιος φίλος ή αγαπημένος σου σε έχει κάνει να αμφισβητείς την αίσθηση της πραγματικότητας υποβαθμίζοντας ή χειραγωγώντας μια κατάσταση, είναι ανεπίτρεπτο. Αισθάνεσαι “αόρατος” και αρχίζεις να πιστεύεις ότι χάνεις τα λογικά σου.

Τι είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από αυτό; Να το κάνεις εσύ στον εαυτό σου.

Το να αγκαλιάζεις τα συναισθήματα σου και τα αποδέχεσαι δεν είναι εύκολο, αλλά το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου είναι μια κρίσιμη αρχή για την κατανόηση των ορίων σου, την αγάπη που έχεις για τον εαυτό σου και την προετοιμασία του εαυτού σου για εξέλιξη.

Το να αφιερώνεις χρόνο για να ακούσεις όχι μόνο πώς αισθάνεσαι συναισθηματικά αλλά και σωματικά είναι αυτή η βαθιά φροντίδα του εαυτού σου για την οποία κανείς δεν σου έχει μιλήσει.

 Ακολουθούν  σημάδια ότι μπορεί να κάνεις gaslighting στον εαυτό σου

  1. Ακυρώνεις τα δικά σου συναισθήματα

Όταν βιώνεις ένα συναίσθημα, αποδέξου το. Αυτό είναι το συναίσθημα σου, και ισχύει, γιατί συνέβη. Το να λες στον εαυτό σου «είναι ανόητο να είσαι λυπημένος ή θυμωμένος για αυτό» σημαίνει να λες στον εαυτό σου ότι η δική σου ανθρώπινη εμπειρία είναι λανθασμένη, μόνο και μόνο επειδή μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή κάποιου άλλου.

  1. Νομίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα

Το να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί σου σε βαθύ επίπεδο μόνο και μόνο επειδή δεν είσαι πολύ πλούσιος, σούπερ model ή παντρεμένος με το άτομο των ονείρων σου είναι απίστευτα ψυχοφθόρο και δεν σου επιτρέπει να αναπτύξεις τις δικές σου μοναδικές δυνάμεις ή να γιατρέψεις παλιές πληγές.

  1. Αγνοείς τη διαίσθησή σου

Εάν είχες ποτέ ένα κακό προαίσθημα για κάποιον, για μια κατάσταση ή ένα μέρος και το αγνόησες, μπορεί να σε οδηγήσει σε μεγάλα λάθη. Άκου τι σου λέει το ένστικτό σου και δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

  1. Να δικαιολογείς την κακή συμπεριφορά κάποιου άλλου

Όλοι είχαμε κάποιον στη ζωή μας που μας πληγώνει επανειλημμένα και το υποβαθμίζουμε στους άλλους δικαιολογώντας τη συμπεριφορά τους. Υποθέτουμε ότι το πρόβλημα είμαστε στην πραγματικότητα εμείς, αντί να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί στην πραγματικότητα ο άλλος να είναι απλώς ένας εγωιστής.

  1. Να μειώνεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου

Όταν λέμε στον εαυτό μας ότι είμαστε πολύ ανόητοι ή πολύ ευαίσθητοι, δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας την ελευθερία της έκφρασης, της εμπειρίας ή της κρίσης μας.

  1. Αμφισβητείς τις δυνατότητές σου

Όταν λες πράγματα όπως, «Αυτή είναι καταπληκτική, αλλά εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό», τότε “πουλάμε” τον εαυτό μας φθηνά. Κάνε εξάσκηση και γίνε ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου.

7. Αισθάνεσαι ενοχές όταν χρειάζεσαι βοήθεια

Το να μην μπορείς να ζητήσεις βοήθεια χωρίς να αισθάνεσαι ενοχές ή σαν να ενοχλείς κάποιον είναι ένας σίγουρα τοξικός τρόπος αντιμετώπισης. Άφησε τον εαυτό σου να χρειαστεί κάποιον και ζήτησε με ευγνωμοσύνη βοήθεια, αλλά χωρίς συγγνώμη.

Photos: Istock

Δείτε ακόμη: 3+1 τρόποι για να γίνεις πιο ρομαντική στη σχέση!

Δείτε ακόμη: Η σχέση σου μπορεί να κάνει το άγχος σου χειρότερο! Πώς να το αναγνωρίσεις

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...