Quantcast

Φακόρυζο σαλάτα: Η ισχύς εν τη ενώσει

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Οι φακές και το ρύζι είναι “ζευγάρι” ταιριαστό για αυτό και το φακόρυζο του foodurismo που προκύπτει από αυτήν την “ένωση” είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο με υψηλή διατροφική αξία.

Στην Ελλάδα, οι μεγάλες νηστείες της θρησκείας μας και η μεσογειακή κουζίνα έχουν παράξει με τα χρόνια συνταγές που είναι υποδειγματικές ως προς την ποικιλία λαχανικών, των οσπρίων, των δημητριακών και τον συνδυασμό μεταξύ τους. Η απλή κουζίνα σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ταπεινά υλικά αλλά σοφά ταιριασμένα μας έχει δώσει μεγαλειώδη πιάτα. Ένα από αυτά είναι και οι φακές σαλάτα, με ρύζι, λαχανικά και μυρωδικά.

Όπως κάθε σαλάτα, έτσι και το φακόρυζο σαλάτα αφήνει σε μας πολλά περιθώρια για αλλαγές, πειραματισμούς και δοκιμές. Βάλτε όποιες φακές έχετε στο σπίτι ή αρέσουν σε εσάς, προσθέστε τα λαχανικά που αγαπάτε να τρώτε, αγγουράκια, ντομάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότο, κολοκυθάκια ακόμα και τουρσί. Μπορείτε κάλλιστα να προσθέσετε βρασμένο κεχρί -ένα υπέροχο δημητριακό- μαζί με τις φακές και το ρυζι. Φτιάξτε τη σαλάτα σας με ένα ντρέσινγκ απλό ή πικάντικο. Προσθέστε φέτες πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ, η βιταμίνη c κάνει θαύματα σε συνδυασμό με τον σίδηρο από τις φακές. Αν σας αρέσει μπορείτε επίσης να συνοδεύσει το φακόρυζο σαλάτα του foodurismo με μια βουτυράτη μοτσαρέλα ή μια κρεμώδη φέτα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΑΚΟΡΥΖΟ

200 γρ. φακές μαύρες ή τις κλασικές+1 σκελίδα σκόρδο+2 φύλλα δάφνης (για το βράσιμο) 100 γρ. ρύζι μπασμάτι καστανό ή απλό 1 ώριμη σφιχτή ντομάτα σε κύβους 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 μικρό αγγούρι (Κνωσσού) σε μικρά κομμάτια 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη 1 ώριμο αβοκάντο 3-4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα άνηθο και δυόσμο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

60 ml ελαιόλαδο 30 ml ξύδι (μηλόξυδο ή από σταφύλια, ο,τι θέλετε) 30 ml χυμός λεμονιού 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το σκόρδο και τη δάφνη να βράσουν για 20 περίπου λεπτά. Προσέξτε να μην παραβράσουν, καλύτερα να είναι al dente. Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνετε, τις ξεπλένετε λίγο και τις αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Το ίδιο κάνετε και με το ρύζι. Το ξεπλένετε ελαφρά και το βάζετε σε ένα κατσαρολάκι να βράσει. Βάζετε ένα μέρος ρύζι, δύο μέρη νερό και το αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Όταν είναι έτοιμο κι αυτό το αδειάζετε στο μπολ με τις φακές. Ανακατεύετε καλά κι αφήνετε 10-15 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Προσθέτετε στο μπολ και τις φακές και το ρύζι όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα, τη ντομάτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το αγγούρι, τα μυρωδικά, το αβοκάντο. Ανακατεύετε ελαφρά. Σε ένα βάζο ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι όσο εσείς θέλετε και χτυπάτε να γίνουν όλα μια παχύρρευστη κρέμα. Την αδειάζετε πάνω στη σαλάτα και ανακατεύετε. Σερβίρετε τη σαλάτα με φετούλες πορτοκάλι χωρίς κουκούτσια και μεμβράνες.

Μια ωραία ιδέα, είναι να προσθέσετε στη σάλτσα και λίγο χυμό πορτοκάλι, να βάλετε δηλαδή αντί για 30 ml χυμό λεμονιού, μίξη λεμόνι και πορτοκάλι. Επίσης, μπορείτε να τροποποιήσετε το μείγμα των μυρωδικών, αντί για άνηθο και δυόσμο, μπορείτε να βάλετε μαϊντανό και άνηθο, ή να παραλείψετε τελείως τα μυρωδικά που σας δίνω και να βάλετε φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Είναι άλλο βέβαια το γευστικό αποτέλεσμα αλλά αν σας αρέσει ο κόλιανδρος έχει πολύ ενδιαφέρον, απλώς μην τον αναμείξετε καλύτερα, είναι τόσο χαρακτηριστική και ιδιαίτερη η γεύση και το άρωμά του, που είναι προτιμότερο να είναι μόνος του. Μπορείτε να προσφέρετε τη σαλάτα του foodurismo με ένα τυρί, για παράδειγμα μια βουτυράτη μοτσαρέλα ή μια ωραία φέτα, ταιριάζει επίσης πολύ με σολομό ή τόνο αλλά μπορείτε κάλλιστα να την σερβίρετε σκέτη, ως έχει, αν νηστεύετε ή είστε χορτοφάγος ή vegan. 

Δείτε το παραπάνω βίντεο.

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 2+1 συνταγές με θαλασσινά που θα διατηρήσουν την σιλουέτα σου!

H περίοδος της Σαρακοστής επιβάλλει να εντάξουμε στη διατροφή μας πολλά θαλασσινά πού είναι νόστιμα, υγιεινά και νηστίσιμα.  Η σεφ Katie Lee, οικοδέσποινα της εκπομπής...

Η πιο υγιεινή και νηστίσιμη συνταγή για γρήγορα μπισκότα με βρώμη και μπανάνα

Τα πιο εύκολα, θρεπτικά και νόστιμα μπισκότα με βρώμη είναι εδώ και είναι σπιτικά! Ο σεφ Πέτρος Συρίγος που εμφανίζεται καθημερινά στο Πρωινό με τη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...