Το γουακαμολε είναι ένα παρεϊστικο ντιπ, πικάντικο, υγιεινό, εύκολο και γρήγορο να το φτιάξεις. Τσιπς καλαμποκιού, μπύρες, κρασί ή σαγκρία “προάγουν” κι αυτά το πνεύμα της παρέας, ολιγομελούς και μη.
Άσε που είναι και παντός καιρού, και με ζέστη και με κρύο, το γουακαμόλε είναι τέλειο για βραδιές με φίλους. Το αβοκάντο, το βασικό συστατικό του γουακαμολε, εκτός από πηγή “καλών” λιπαρών είναι και γευστικά ένα σχετικά ουδέτερο υλικό που επιτρέπει να φτιάξεις το γουακαμόλε σύμφωνα με τα γούστα σου. Μπορείς να το κάνεις “σοφτ”, με λίγη καυτερή πιπεριά, αρωματικό κόλιανδρο και ντομάτα αν δεν αγαπάς τα καυτερά. Αν όμως είσαι των πικάντικων γεύσεων μπορείς να φτιάξεις ένα γουακαμόλε κοντά στα μεξικανικά πρότυπα. Βάλε όση καυτερή πιπεριά αντέχεις, “τσίμπησε” λίγο προς τα πάνω την ποσότητα του κρεμμυδιού και θα έχεις ένα θαυμάσιο ντιπ με αψάδα και χαρακτήρα. Επειδή το γουακαμόλε φτιάχνεται με υλικά που δεν μαγειρεύονται ή μαρινάρονται παίζει μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα η ποιότητα των πρώτων υλών.
Γι’ αυτό διάλεξε όσο μπορείς υλικά καλής ποιότητας.
ΥΛΙΚΑ
2 μεγάλα και ώριμα αβοκάντο
μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρή, ώριμη, σφιχτή ντομάτα ψιλοκομμένη
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη(περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας)
φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος, μόνο τα φύλλα (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) χυμός από μισό λάιμ
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα αβοκάντο στα δύο, αφαιρούμε το κουκούτσι και με ένα κουτάλι χωρίζουμε τη σάρκα από τη φλούδα. Σε ένα ώριμο αβοκάντο αυτό γίνεται πολύ εύκολα. Ρίχνουμε τη σάρκα του αβοκάντο σε ένα ευρύχωρο μπολ και με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο για τον πουρέ λιώνουμε το καλά το αβοκάντο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, την πιπεριά, τον χυμό του λάιμ και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Καλύτερα να δοκιμάσετε για να δείτε αν σας ικανοποιεί η γεύση του. Εγώ για παράδειγμα, πρόσθεσα λίγο κρεμμύδι και λίγο αλάτι επιπλέον. Τρώτε αμέσως το γουακαμόλε ή το βάζετε στο ψυγείο. Καλό είναι πάντως να το καταναλώσετε μέχρι την επόμενη ημέρα.