Γιαουρτόσουπα από τον Πόντο. Αυτό είναι ο τανωμένος σορβάς ή τανέα. Σορβά στα ποντιακά αποκαλούν τη σούπα.
Πρόκειται για μια απλή, θρεπτική σούπα με βάση το κορκότο, που είναι χοντροαλεσμένο αποφλοιωμένο σιτάρι η οποία εμπλουτίζεται είτε με πασκιτάν, που είναι το υποπροϊόν από την επεξεργασία του γιαουρτιού, είτε με υλιστόν που είναι το πλήρες στραγγιστό γιαούρτι.
Μάλιστα, όπως σε πολλές παραδοσιακές συνταγές, υπάρχουν και παραλλαγές που συναντάμε τον τανωμένο σορβά με ρύζι αντί για κορκότο, όπως επίσης υπάρχει η εκδοχή της προσθήκης σκέτου βουτύρου ή βούτυρου που καίγεται μαζί με κρεμμύδια και δυόσμο.
Υλικά 1 κούπα πληγούρι ή κορκότο 4 ή 5 κούπες(ανάλογα πόσο αραιή ή πηχτή θέλουμε τη σούπα) νερό ή ζωμός 2 κούπες γιαούρτι στραγγιστό 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο δυόσμος αποξηραμένος λίγο αλάτι
Δείτε το παραπάνω βίντεο.