Quantcast

Απίστευτο: Η σοφία και η μοναξιά συνδέονται με την υγεία του εντέρου!

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Επιστήμονες απέδειξαν ότι η καλύτερη εντερική υγεία σημαίνει περισσότερη σοφία και λιγότερη μοναξιά.

Η ποικιλομορφία του μικροβίου του εντέρου σας – ο βακτηριακός πληθυσμός στην εντερική σας οδό – επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας ευημερία. Οι ερευνητές έχουν συσχετίσει υψηλότερα επίπεδα σοφίας με ένα πλουσιότερο και πιο διαφορετικό μικρόβιο του εντέρου. Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι όσο πιο σοφός και υγιέστερος είστε, τόσο λιγότερο μοναχικός είναι πιθανό να αισθανθείτε.

Η έρευνα 

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σε συνεργασία με το Σύστημα Υγείας του Σαν Ντιέγκο για τους Βετεράνους, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ μοναξιάς, σοφίας και υγείας του μικροβίου του εντέρου 184 ανδρών και γυναικών που κατοικούν στην κοινότητα, ηλικίας 28 έως 97.

Βρήκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της ποικιλομορφίας των μικροβίων και της μοναξιάς, της σοφίας, της κοινωνικής υποστήριξης και της συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες. Όσο πλουσιότερο και πιο ποικιλόμορφο είναι το μικρόβιο του εντέρου, όπως μετράται από την ανάλυση απορριμμάτων του ανθρώπινου σώματος, τόσο λιγότερο οι συμμετέχοντες ανέφεραν συναισθήματα μοναξιάς και τόσο υψηλότερα κέρδισαν στη σοφία, την κοινωνική υποστήριξη και την κοινωνική δέσμευση. Όσον αφορά τη μοναξιά, αυτή η σχέση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για τους ηλικιωμένους.

Τα υγιή βακτήρια διατηρούν την εντερική ισορροπία αποτρέποντας την υπερβολική ανάπτυξη επιβλαβών μικροβίων στο έντερο σας. Ένα πλούσιο και ποικίλο μικρόβιο του εντέρου όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού σας συστήματος, αλλά και της καρδιάς και του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ένα υγιές μικρόβιο βοηθά επίσης στον έλεγχο του βάρους. Ένα λιγότερο διαφορετικό μικρόβιο σχετίζεται με νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της μείζονος κατάθλιψης.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας;

Ακριβώς όπως ένα υγιές μικροβιοκτόνο του εντέρου είναι το αποτέλεσμα μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές και φυτικές ίνες, ένα ανθυγιεινό μικρόβιο είναι γενικά το αποτέλεσμα μιας κακής διατροφής που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μεταποιημένα τρόφιμα και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του μικροβίου σας και να αυξήσετε την ποικιλομορφία των μικροβίων που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα καταναλώνοντας μια διατροφή που δίνει έμφαση στην κατανάλωση πολλών πράσινων, φυλλωδών λαχανικών (σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο κ.λπ.) και άλλα λαχανικά, φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη υγιών μικροβίων στο σώμα σας. Τα προβιοτικά ή τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και άλλα προϊόντα γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση, το kombucha, το kimchi και το ​​λάχανο τουρσί, περιέχουν πραγματικά ζωντανά, ευεργετικά βακτήρια που συμβάλλουν στην ποικιλομορφία και την υγεία του εντέρου σας.

Η συμβατική σοφία υποστηρίζει ότι μια λιγότερο διαφορετική κοινότητα μικροβίων στο γαστρεντερικό σωλήνα οδηγεί σε φτωχότερη σωματική και ψυχική υγεία και η μελέτη του Σαν Ντιέγκο δεν ήταν η πρώτη που συνέδεσε τη σύνθεση και την ποικιλομορφία του μικροβίου του εντέρου με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και την ψυχοκοινωνική ευεξία. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια του εντέρου εμπλέκονται σε κοινωνικές επικοινωνίες, συμπεριφορές και αλληλεπιδράσεις. Ενώ ένα μικρότερο μικρόβιο μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα συναισθήματα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης, αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να σας κάνει πιο ευαίσθητο σε φλεγμονή και σχετικές καταστάσεις και λιγότερο ικανό να αντισταθείτε στις επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία σας.

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοναξιά: Μάθε πώς μπορείς να τη διαχειριστείς σύμφωνα με την ψυχολόγο, Άννα Κανδαράκη

Η κλινική ψυχολόγος και διδάκτωρ Ιατρικής σχολής Αθηνών, Άννα Κανδαράκη, εξήγησε στην εκπομπή "Ελένη" πώς μπορείς να διαχειριστείς τη μοναξιά.  «Οτιδήποτε αξίζει θέλει κόπο, ενέργεια...

Αυτές είναι οι αιτίες για τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία

Μελέτη: Η μοναξιά, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία, αποτελεί ένα ζήτημα αυξανόμενου ενδιαφέροντος και ανησυχίας στην Ευρώπη και όχι μόνο. Μια νέα αυστριακή μελέτη αξιολογεί τέσσερις...

Tα αντιβιοτικά επηρεάζουν την υγεία του εντέρου σε σημαντικό βαθμό!

Βρισκόμαστε σε μια κουλτούρα όπου φτερνιζόμαστε ή μυρίζουμε κάτι και μετά τρέχουμε αμέσως στον οικογενειακό μας γιατρό. Αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, δεν...

Μοναξιά ή μοναχικότητα; Και ποια είναι η διαφορά;

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης εξηγεί τις διάφορες μεταξύ μοναξιάς και μοναχικότητας.   Τι σημαίνει πραγματικά και πως μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά;   Δείτε το βίντεο!  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...