Quantcast

Παραδοσιακές πέτουλες από τα Νιάτα Λακωνίας!

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

Αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο και ολόγλυκο μέλι, αυτά μόνο είναι ο,τι χρειάζεστε για να φτιάξετε πέτουλες . Οι πέτουλες είναι μικρές τραγανές, χρυσαφένιες τηγανίτες που σου καλύπτουν την ανάγκη για φαγητό και γλυκό μαζί ! Ένας άσπρος, παχύρευστος χυλός τηγανίζεται σε μπόλικο καυτό λάδι, γίνεται μια “μαργαρίτα” από μικρούλες τηγανίτες, κολλημένες μεταξύ τους που τρώγονται ζεστές “λουσμένες” στο μέλι. Οι πετουλες ήταν το εύκολο, χορταστικό και ανέξοδο πρωινό πολλές δεκαετίες πριν για τους ανθρώπους που ξεκινούσαν για τις σκληρές χειρωνακτικές δουλειές τους.

Οι πέτουλες δεν “έχουν ώρες”, τρώγονται και για πρωινό, και για απογευματινό όταν σε πιάνουν υπογλυκαιμίες και σαν βραδινό άμα έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Ούτε έχουν ανάγκη από συνοδευτικό, “στέκονται” μια χαρά μόνες τους πάνω στο τραπέζι. Θέλουν μόνο ένα καλό, αληθινό μέλι, έναν ορεξάτο στο τηγάνι και μια μεγάλη παρέα με μπριο για να τρώει και να τις ευχαριστιέται !

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 ml νερό 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Mέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ αδειάζουμε το νερό, ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και κουταλια – κουταλιά προσθέτουμε το αλεύρι ενώ χτυπάμε συνεχώς με ένα πηρούνι. Θέλουμε να έχουμε έναν λείο χυλό, όχι πολύ πηχτό, να ρέει. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο – περίπου 200 ml – και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε χυλό και τον αδειάζουμε στο καυτό λάδι. Οι κουταλιές του χυλού σχηματίζουν μικρές τηγανίτες, διαμέτρου όχι πάνω από 5-7 εκατοστά η καθεμιά που ενώνονται μεταξύ τους και φτιάχνουν μια “μαργαρίτα”. Δείτε το βίντεο για να πετύχετε το σχέδιο. Αφήνετε να ροδίσουν από τη μια πλευρά, δεν θα χρειαστεί πάνω από 2-3 λεπτά, και γυρίζετε προσεκτικά την “μαργαρίτα” να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Όταν είναι έτοιμη την βγάζετε και την ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Όσο οι τηγανίτες είναι ακόμη ζεστές τις περιχύνουμε με μέλι και κανέλα και τις τρώμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Δείτε το παραπάνω βίντεο.

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαύρος μαρινάτος με αγουρέλαιο Χαλκιδικής και κεράσια

Υλικά Για το γαύρο: 250γρ. γαύρος 1 σκελίδα σκόρδο 1 λεμόνι Ανθό αλατιού - πιπέρι Για το σερβίρισμα: Αγουρέλαιο Χαλκιδικής 15 κεράσια 1/4 κρεμμύδι...

Σελινόριζα ψητή με τυρί της Μπουρνιάς Άνδρου και φασκόμηλο

Σελινόριζα ψητή με τυρί της Μπουρνιάς Άνδρου και φασκόμηλο Υλικά για 2 άτομα. Για τη σελινόριζα: 2 κ.σ. μουστάρδα, αλάτι χοντρό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο, φρέσκο φασκόμηλο,...

Παραδοσιακή και σιροπιαστή θρακιώτικη πορτοκαλόπιτα

Η ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ετοίμασε μια πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα. Για τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής, δείτε το βίντεο παραπάνω! 

Πώς να φτιάξεις το πιο ζουμερό και νόστιμο σπανακόρυζο με… κοκκινάδι!

Το σπανακόρυζο είναι ένα πολύ θρεπτικό και νόστιμο φαγητό, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.  Εάν θέλεις να κάνεις το πιο νόστιμο και λαχταριστό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...