Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγιή ανάπτυξη, τη φυσιολογική παραγωγή και λειτουργία διαφόρων κυττάρων και ορμονών και κατά συνέπεια απαραίτητος για ποικιλία μεταβολικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι ένα σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της μυοσφαιρίνης καθώς και πολλών άλλων ενζύμων.
Ο σίδηρος από την διατροφή λαμβάνεται σε δύο μορφές, στον αιμικό και στο μη-αιμικό σίδηρο. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα πουλερικά αλλά και τα θαλασσινά. Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα.