Quantcast

Φανουρόπιτα, η πίτα των… απολεσθέντων και των προσδοκιών

{"ws":5898,"s":"728x90","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6093,"s":"320x50","h":"adman.antenna.gr"}

“Άγιε Φανούριε, φανέρωσε…” Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή μονολογήσει αυτή τη φράση; Όταν χάνουμε κάτι, όταν αποζητούμε κάτι, όταν λαχταρούμε κάτι, συχνά χρειαζόμαστε αρωγό και μια εξωτερική, ανώτερη δύναμη.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου. Οι πιστοί είθισται να φτιάχνουν την φανουρόπιτα, να την πηγαίνουν στην εκκλησία την παραμονή της γιορτής του και στη συνέχεια να την μοιράζουν.

Η λαϊκή πίστη θέλει την φανουρόπιτα ως μια προσφορά για να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου Φανουρίου, η οποία ήταν αμαρτωλή.

Το όνομα του Αγίου παραπέμπει στη “φανέρωση” από το ρήμα “φαίνω” που σημαίνει αποκαλύπτω. Αυτός είναι ο λόγος που -συν τω χρόνω- ο Άγιος Φανούριος έγινε ο άγιος των απολεσθέντων και προσδοκιών, εξ ου και είναι τόσο λαοφιλής.

Η φανουρόπιτα είναι μια πολύ νόστιμη γλυκιά πίτα, νηστίσιμη και υγιεινή. Η παράδοση απαιτεί ο αριθμός των υλικών να είναι μονός, επτά, εννιά ή έντεκα.

Στην πιο απλή εκδοχή της η φανουρόπιτα φτιάχνεται με επτά υλικά, αν όμως θέλετε να την ενισχύσετε και να την κάνετε πιο αρωματική και νόστιμη την φτιάχνετε με εννιά ή ακόμα καλύτερα με έντεκα.

Υλικά (για ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ. ή ορθογώνιο 36Χ25)

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. ζάχαρη
150 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
500ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
100 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
50 ml κονιάκ (προαιρετικά)
ξύσμα από δύο ακέρωτα πορτοκάλια
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ ή με αυγοδάρτη για τρία περίπου λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξύσμα, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού με διαλυμένη μέσα τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Παίρνουμε μια κουταλιά αλεύρι και το αδειάζουμε στο μπολ με τα καρύδια και άλλη μια κουταλιά στο μπολ με τις σταφίδες. Ανακατεύουμε για τα αλευρωθούν τα καρύδια και οι σταφίδες. Αυτό το κάνουμε για να μην καταλήξουν καρύδια και σταφίδες στον πάτο του ταψιού.

Ρίχνουμε το αλεύρι τμηματικά στο μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει το μείγμα να γίνει ομοιογενές, χωρίς σβώλους.

Στο τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ακατεύουμε με σπάτουλα.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψί. Αντί αυτού μπορούμε και να το καλύψουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.Αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε τη φανουρόπιτα για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένη σωστά ελέγχουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι, αν αυτά βγουν στεγνά, η φανουρόπιτα είναι έτοιμη.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς η φανουρόπιτα πριν την κόψουμε σε κομμάτια, την πασπαλίσουμε με άχνη και την μοιράσουμε.

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή!

Δείτε ακόμη: Φανουρόπιτα με σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης

{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5900,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}

Μοιράσου το:

{"ws":5896,"s":"300x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5901,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":5899,"s":"970x250","h":"adman.antenna.gr"}
{"ws":6089,"s":"300x600","h":"adman.antenna.gr"}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κέικ με φιρίκι Πηλίου και κρέμα

Κέικ με φιρίκι Πηλίου και κρέμα! Υλικά 6 φιρίκια Πηλίου 3 αβγά 130 γρ. ζάχαρη 2 κ.γ. βανίλια υγρή 150 ml ελαιόλαδο 150 ml γάλα 350 γρ. αλεύρι 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γ....

Ψητό λάχανο με τσαλαφούτι

Ψητό λάχανο με τσαλαφούτι! Για το λάχανο 1 μικρό λάχανο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. βούτυρο 1/2 κ.γ. πάπρικα 1 σκελίδα σκόρδο Ξύσμα από 1/2 λεμόνι 3 κλωνάρια θυμάρι Αλάτι Πιπέρι Για σερβίρισμα 200 γρ. τσαλαφούτι 1...

Ρολό με κρέμα από ακτινίδιο Πιερίας

Ρολό με κρέμα από ακτινίδιο Πιερίας! Για την κρέμα 2 κούπες γάλα 1/2 κούπα ζάχαρη 1/2 κούπα αλεύρι 2 κ.σ. βούτυρο 1 κ.γ. βανίλια υγρή Για τη γέμιση 1,1/2 κούπα κρέμα γάλακτος 3...

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ετοιμάζει παστιτσάδα με κοτόπουλο

Παστιτσάδα με κοτόπουλο από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο! Υλικά: 1 κοτόπουλο 1 πακέτο χοντρά μακαρίνια 2 μεγάλα κρεμμύδια 50 ml ξίδι 200 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί 300 γρ ντοματίνια κονκασέ 300 γρ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαμπάδες με Ρούμι: Ο νέος αντικαταστάτης του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην παράσταση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Λουδάρος. Ο ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι»...