Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγιή ανάπτυξη, τη φυσιολογική παραγωγή και λειτουργία διαφόρων κυττάρων και ορμονών και κατά συνέπεια απαραίτητος για ποικιλία μεταβολικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι ένα σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της μυοσφαιρίνης καθώς και πολλών άλλων ενζύμων.
Ο σίδηρος από την διατροφή λαμβάνεται σε δύο μορφές, στον αιμικό και στο μη-αιμικό σίδηρο. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα πουλερικά αλλά και τα θαλασσινά. Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό μας από ότι ο μη-αιμικός σίδηρος. Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να βελτιώσουν ή να αναστέλλουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου. Παρακάτω θα δεις ποια στοιχεία μπορούν να ενισχύσουν ή να εμποδίσουν την απορρόφησή του καθώς και σε ποια τρόφιμα περιέχονται έτσι ώστε να κάνεις τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων για μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου.